Linkovi

Sveta Zemlja - i za Palestince i Izraelce - 2003-06-04


Nakon decenija slomljenih nada, jutros je ponovno doąlo do pravog uzbuđenja na srednjem istoku. Predsejdnik Bush je poduzeo svoj do sada najvaľniji korak kako bi donio mir u taj region. On je jutros doputovao u Aqabu spreman da upotrijebi moć svoje pozicije i utjecaja kako bi se zaloľio za mir kojeg do sada nisu uspjeli postići Izraelci i Palestinci. Nakoj slijetanja u Aqabu, američki predsjednik je otiąao prvo u palatu jordanskog kralja Abdulaha, te se, nakon kratkog susreta s njim, prvo odvojeno, a zatim zajednički, sastao s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, te palestinskim premijerom Mahmoduom Abassom. Pravi izazov za američkog predsjednika je primorati izraelskog i palestinskog premijera da simultano poduzmu korake. Trojica lidera su nakon zavrąenih razgovora stajali jedan pored drugog pred palačom koja gleda na Akabski Zaljev. Jedan po jedan, javno su obećali da raditi na stvaranju mira. Palestinsiki premijer Mahmoud Abbas je rekao da je vrijeme da se okončaju sve patnje i stradanja. Mahmoud Abbas se zarekao da će Palestinci izvrąiti svoj dio obaveza u tom cilju.

Abbas: Oruľana pobuna mora se okončati, i mi moramo koristiti i oslanjati se na miroljubive načine kako bi ispunili zahtjev da se okončaju okupacija i patnje Palestinaca i Izraelaca i da se stvori palestinska drľava, rekao je gospodin Abass.

Uspostavljanje palestinske drľave koja će ľivjeti u miru sa Izraelom - konačni je cilj Mape puta ka miru, kako se naziva novi medjunarodni plan kojeg su sačinile Sjedinjene Drľave, Evropska Unija, Rusija i Ujedinjeni Narodi. Obje strane su podrľale taj plan, premda je to Izrael učinio uz neke dodatne uslove. Na summitu u Aqabi, izrealski premijer Ariel Sharon ponudio je da poduzme prvi, probni korak u osjetljivom pitanju jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama. On je rekao da će ukloniti sva takva naselja koja su na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze izgradjena bez dozvole izraelske vlade.

Sharon: ®elim da joą jednom naglasim da je Izrael druątvo koje drľi do vladavine zakona. Prema tome, mi ćemo odmah započeti sa uklanjanjem nezakonitih naselja, rekao je premijer Sharon.

Predsjednik Bush je sasluąao izjave dvojice premijera i rekao da je ostvaren napredak.

Bush: Svi ovdje danas dijele isti cilj - Sveta Zemlja mora biti podijeljena izmedju drľave Palestine i drľave Izrael, koje će da ľive u miru jedna sa drugom i sa svim drugim zemljama na Srednjem Istoku,rekao je američki predsejdik, dodavąi da su sve strane dale značajna obećanja, a da će Sjedinjene Drľave učiniti sve ąto mogu da bi pomogle da se san o miru i ostvari.

Predsjednik je dodao da je drľavnom sekretaru Colinu Powellu i savjetnici za nacionalnu sigurnost Condoleezzi Rice naloľio - da ovom mirovnom procesu daju najviąi prioritet.

Put kojim smo krenuli je teľak. Ali, nije bilo drugog izbora.

Palestinski lider Yasser Arafat, koji međutim nije bio pozvan na samit, je izjavio da se nada da će pregovori dovesti do mira. Premijer Abass je nagalsio da je greąka izolirati Yasera Arafata iz tog procesa.

Abbas: Arafat ne bi trebao biti izoliran, prema njemu se ne bi trebalo postupati na ovakav način. Ovo nije prihvatljivo, rekao je gospodin Abass.

Ovaj je summit bio prvi put da je gospodin Bush odrľao zajednički sastanak sa izraelskim i palestinskim liderima i drugi dan njegove intenzivne mirovne misije na Srednjem Istoku. Nakon Jordana , predsjednik Bush je otputovao za Qatar. Pravi test međutim tek predstoji, ne u obećanjima, već u njihovoj primjeni.

XS
SM
MD
LG