Linkovi

Bush: Ne dozvolimo da ąačica uniąti snove i nade miliona ljudi - 2003-06-03


Lideri Egipta, Bahreina, Jordana i Saudijske Arabije nisu iznevjerili očekivanja Bijele kuće. Domaćin susreta egipatski predsjednik Hosni Mubarak je rekao da su svi učesnici odbacili teror i nasilje i da su spremni pomoći pokretanje mirovnog procesa.

MUBARAK : Mi prihvatamo Mapu puta ka miru, izgovorio je predsjednik Mubarak riječi koje je očekivala Bijela kuća. Mapa puta omogućava kraj okupacije koja je počela 1967 i rjeąenje Izraelsko-palestinskog sukoba do 2005. Mi ćemo nastaviti da se borimo protiv poąasti koju terorizam predstavlja za čovječanstvo i odbaciti ekstremizam i nasilje u bilo kojem obliku, rekao je predsjednik Mubarak, zahvaljujući se američkom predsjedniku na njegovoj ličnoj angaľiranosti.

Obraćajući se zajedno novinarima, predsjednik Bush je govorio o trenutku koji obećava.

BUSH: Amerika je posvećena i ja sam posvećen u pruľanju pomoći svim stranama da dostignu teąku i herojsku odluku koja će voditi ka miru. Mi vidimo potencijal ujedinjenosti protiv terora. Mi vidimo potencijal za radjanje nove Palestinske drľave, I mi vidimo potencijal za ąiri mir medju narodima u regionu, rekao je predsjednik Bush.

Ovo je Bushova prva posjeta Srednjem Istoku od kako je u januaru 2001 preuzeo duľnost američkog predsjednika. Predsjednik Bush i lideri arapskih zemalja, medju kojima je novi palestinski premijer Mahmoud Abbas, ali ne i predsjendik Yasser Arafat, su intenzivne razgovore otpočeli rano jutros. Ulazeći u labirint srednjeistočnih mirovnih pregovora predsjednik Bush je rekao da ne moľe biti dozvoljeno da...

BUSH: ...Nekoliko terorista razore san i nade mnogih. Izrael ima odgovornosti, Izrael mora rijeąiti problem naseljavanja, Izrael mora osigurati cjelovitu teritoriju koju Palestinci mogu zvati domom. Lideri za ovim stolom imaju odgovornost, najveću odgovornost koju imaju, čini mi se, jeste da se bore protiv svih izvora iz kojih se finansira teror. To je da spriječe teroriste da dobiju uporiąte, ja znam da je to opredjeljenost ovdje okupljenih lidera, ja sam sa njima o tome govorio. I u njihovom je ličnom interesu da se bore protiv terora, u njihovom je ličnom interesu da omoguće stvaranje Palestinske drľave. Prema tome, ovo je istorijski susret. Ovo je početak dugog i teąkog procesa. Ali bez obzira koliko je on teľak, moľete biti sigurni u moju opredjeljenost da ću uloľiti svaki napor koji je potreban da proces krene naprijed. Ja vjerujem, kao ąto sam rekao saudijskom princu da je svemogući Bog obdario svakog čovjeka na licu zemlje da očekuje da se prema njemu odnosi sa dostojanstvom. To je univerzalni poziv. To je poziv svih religija, da svaka osoba mora biti slobodna i tretirana sa poątovanjem....i taj me poziv čini da se osjećam tako zagrijan da se krene naprijed. Tako da svijet moľe biti mirniji, slobodniji i sa viąe nade.

Marwan al-Muashir - ministar vanjskih poslova Jordana: Mi razumijemo da će biti dosta teąkog posla. Mirovni proces neće teći mirno i lako, ali smo sa obje strane preąli glavnu zapreku prihvatanjem Mape puta, rekao je ministar vanjskih poslova Jordana, Marwan al-Muashir.

Govoreći za američku TV mreľu ABC, drľavni sekretar, Colin Powell, koji putuje sa predsjednikom je rekao da postoji do sada rijetko vidjena mogućnost za mir:

Colin Powell : Palestinski narod je odlučio da treba novo vodjstvo. Saddama Husseina viąe nema, kao prijetnje Izraelu. Kao ąto znate, premijer Sharon je pobjedio na izborima i formirana je nova vlada.

Nabil Shaath , Palestinski ministar vanjskih poslova: Mi viąe nismo sposobni da i na koga izvrąimo raciju, kaľe palestinski ministar vanjskih poslova Nabil Shaath. Izrael je potpuno razorio naąe snage sigurnosti na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze. U Gazi je totalno razorena infrastruktura. Na Zapadnoj Obali nema ni jednog palestinskog policajca da patrolira ulicama, i prema tome nema nikakvih mogućnosti da mi izvrąimo raciju na bilo koga. Nije bilo mogućnosti da se Izraelski borbeni avioni F-16, tenkovi tipa Abraham i totalna okupacija Zapadne Obale zaustave. Ono ąto je moguće jeste opredjeljenost Izraela, u skladu sa Mapom puta, da će okončati nasilje protiv Palestinaca, i to će odmah dovesti do opredjeljenosti palestinskih organizacija da urade isto. I mi smo ubjedjeni da će se to desiti, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova, Nabil Shaath.

Diplomatski izvor, govreći za televiziju ABC pod uvjetom anonimnosti, kaľe da će Arapski lideri vjerovatno obnoviti ponudu iz 2002 nudeći mir i puno priznanje Izraela ukoliko se on povuče sa Arapske zemlje koju je okupirao 1967 u ąestodnevnom ratu. Medjutim, to je dalje od onoga dokle je Izrael saopćio da je spreman ići. Očekuje se, takodjer, da će predsjednik Bush izvrąiti pritisak na arapske lidere da obnove odnose sa Izraelom, koji su postojali do septembra 2000-te, kada je obnovljeno nasilje, posebno na vraćanju egipatskog i jordanskog ambasadora u Izrael, rekao je televiziji ABC zvaničnik iz Izraela. Egipat i Jordan imaju mirovni sporazum sa Izraelom. Inače, sutra se predsjednik Bush u Jordanu posebno sastaje sa palestinskim i izraelskim premijerom, Mahmoudom Abbasom i, Arielom Sharonom.

Danaąnji susret sa liderima 5 arapskih zemalja, Egipta, Saudijske Arabije, Jordana, Bahreina, i novim palestinskim premijerom u Sharm el-Sheiku nije proąao bez izraľavanja zabrinutosti u vezi sa mogućnoąću duľe američke okupacije Iraka. Arapski lideri kaľu da će to pojačati anti-američka osjećanja u regionu i povećati rizik od terorističkih napada protiv Zapadnih ciljeva. Egipatski predsjednik Mubarak je potvrdio, kako je rekao posvećenost učesnika summita, neovisnosti i teritorijalnom integritetu Iraka sa vladom koja će predstavljati narod Iraka. On je obećao i pomoć arapskih zemalja obnovi Iraka, ali je naglasio da Iraku mora biti dozvoljeno da se sam razvija.

XS
SM
MD
LG