Linkovi

Na vrhu najviąe svjetske planine Mont Everest - 2003-05-21


Godine 1953., Sir Edmund Hilari i njegov vodič, ©erpas, Tenzing Norgaj, stajali su na krovu svijeta, na vrhu najviąe svjetske planine Mont Everest. Prije 50 godina bio je to nezamisliv poduhvat koji je ovoj dvojici osigurao mjesto u istoriji. Od tada, na stotine ljudi je poąlo njihovim stopama. Samo ove godine, za uspon na vrh Mont Everesta prijavljeno je 30 ekipa, od kojih su dvije već ostvarile taj poduhvat. Izazov uspona na najviąi planinski vrh, medjutim, ima i svoju cijenu. Mnogi su ovdje izgubili ľivot. Nije mala ni cijena koju mora da plati nekada nezagadjena prirodna okolina. Na obroncima Mont Everesta ekspedicije su za sobom ostavile na stotine tona otpadaka. Govoreći u Nju Delhiju, sada 83-godiąnji ser Edmund je upozorio upravo na ątetu koju su nekada nezagadjenoj planini bacanjem otpadaka nanijeli neodgovorni alpinisti.

HILARI : Uz ovako veliki broj ekspedicija, Everest je postao skladiątem praznih boca od kiseonika i drugih otpadaka. Komercijalizacija alpinizma dovela je ovdje mnoge neiskusne entuzijaste koji se, uz pomoć stručnih vodiča, penju uz aluminijske merdevine i uz hiljade metara učvrąćenih konopaca. Teąko da se viąe moľe govoriti o alpinizmu u pravom smislu riječi. Viąe se radi o turističkom obilasku.

Jedno veliko čiąćenje Everesta treba da se dogodi krajem ove godine, kada će, kako je planirano, ekipa od 9 američkih alpinista i 9 nepalskih ©erpasa viąe od tonu papira, praznih boca od kisika i drugo smeće sakupiti i preseliti ispod polaznog kampa, na visini od 6 hiljada i 300 metara, gdje se alpinisti pripremaju za finalni uspon ka vrhu.

XS
SM
MD
LG