Linkovi

Filipini: Tuna i terorizam - 2003-05-19


U danaąnjoj tijesno povezanoj globalnoj ekonomiji, koriątenje trgovine da bi se pomoglo jednoj zemlji moľe imati ozbiljne posljedice po drugu zemlju. Proąle godine, na primjer, Sjedinjene Drľave su nastojale da trgovinskim povlasticama nagrade svoje saveznike iz Juľne Amerike u borbi protiv droge. Medjutim, ono ąto je pomoglo njihovim juľno-američkim saveznicima potencijalno je oątetilo drugog saveznika u borbi protiv terorizma - Filipine. Kako izvjeątava novinar Glasa Amerike Brian Padden Filipini su uhvaćeni u kompliciranu mreľu američke trgovinske politike uključujući Tunu i terorizam.

U luci General Santos, na nevoljama zahvaćenom otoku Mindanao, na jugu Filipina, zvaničnici vjeruju da tuna moľe biti ključ mira.

Na drugom dijelu otoka, vladine snage se redovno sučeljavaju sa pobunjenicima Islamskog Oslobodilačkog Fronta, koji ľele da uspostave odvojenu islamsku drľavu. Ali ovdje u General Santosu, uspjeąna industrija tune donosi poslove i nadu ljudima kao ąto je Evelyn Intumon.

Mi smo odlučili da se nastanimo u General Santosu jer je drukčiji od ostalih mjesta, kao na primjer Catabato, ovo je mjesto mirno, kaľe Evelyn Intumon.

Plata koju Evelyn Intumon zaradi u lokalnoj industriji tune omogućava joj da izdrľava svoju djecu. I dok ona ľivi u, uglavnom krąćanima nastanjenom naselju, ona se osjeća slobodnom da upraľnjava svoju muslimansku vjeru bez diskriminacije i proganjanja.

Oni su takodjer dobri, oni nas poątuju, kaľe gospodja Intumon.

Iskustvo Evelyn Intumon sa industrijom tune je tipično i pokazuje kako se terorizam moľe iskorjeniti u regionu. U toj industrijskoj grani u General Santosu uposleno je viąe od 100 hiljada ljudi. Bilo koji gubitak posla u ovom dijelu juga Filipina, tvrde iz vlade, će predstavljati prijetnju miru i sigurnosti.

Medjutim zvaničnci na Filipinima su se nedavno naąli pred velikom prijetnjom koja je stigla sa njihovog najvećeg trľiąta - Sjedinjenih Drľava. Američki Kongres je proąle godine predloľio uklanjanje svih tarifa na tunu iz juľnoameričkih zemalja, uključenih u borbu protiv rasturanja droge. To je uznemirilo Filipinskog ministra industrije i trgovine, Mar Roxas, koji je u tome vidio posljedice za industriju tune u vlastitoj zemlji.

Ono ąto je predvidjeno američkim zakonom bilo je potpuno ukidanje tarifa na izvoz tune za Andske zemlje, dok će tuna koja dolazi sa Filipina biti opterećena viąim tarifama. I to je sigurno, uz transportne troąkove, oteľavajuće za nas i vodiće ka zatvaranju fabrika, kaľe gospodin Roxas.

Mjeseci intenzivnog lobiranja su proąli, i konačno su kuliminirali susretom izmedju drľavnog sekretara Colina Powella i predsjendika Filipina Glorie Macapagal-Arroyo u avgustu 2002.

Dok je on moľda očekivao da sa predsjednicom govori o borbi protiv terorizma, sigurnosti i odbrani i drugim pitanjima sa tim u vezi, naąa je predsjednica ukazala na problem industrije tune , rekavąi da bi gospodinu Powelu, moľda za ručak trebala iznijeti sendvič od tune, kako bi ga uvjerila u naąu kontinuiranu zabrinutost, rekao je gospodin Roxas.

Gospodin Powell je shvatio poruku. Dvije zemlje su već bliski suradnici u borbi protiv terorizma. Američka vojska podrľava filipinske trupe i pruľa im trening u borbi protiv terorizma. Prema riječima ekonomskog savjetnika u američkoj ambasadi u Manili, Dana Martineza, Sjedinjene Drľave su se, takodjer, sloľile da su potrebne ekonomske mogućnosti da bi se odrľao trajni mir sa pobunjeničkim grupama.

Vjerujemo da su za uspjeh ovog mirovnog sporazuma potrebna radna mjesta, ekonomske aktivnosti kojima bi se borci mogli vratiti, kaľe Dan Martinez.

Nakon posjete drľavnog sekretara Powella, Kongres je izmjenio plan i Andskim zemljama odobrio nulte tarife, ali samo za tunu u vrećicama, ali ne u konzervama. Tuna u kesicama je relativno nova tehnologija i predstavlja vrlo mali dio trľiąta tunom. Za filipinskog ministra industrije i trgovine, Mar Roxas, toje bila privremena pobjeda.

Ne moľemo ostati potpuno zadovoljni u pogledu davanja statusa slobodne trgovine tuni u vrećicama, jer na kraju moľe prevladati u odnosu na tunu u konzervi. Ali barem na kratko smo se vratili u igru, naglaąava ministar Roxas.

Za sada Evelyn Intumon ima siguran posao. I kako napreduje industrija tune, filipinski zvaničnici vjeruju da se izgledi za mir na otoku Mindanao takodjer unapredjuju.

XS
SM
MD
LG