Linkovi

Sporazum - ključ ulaska u Partnerstvo za mir, NATO savez - 2003-05-16


Sporazum o izuzeću američkih gradjana od jursidikcije Medjunarodnog krivičnog suda su danas u Sarajevu potpisali američki ambasador u BiH Clifford Bond, i sa bh. strane bh. ministar pravosudja Slobodan Kovač. Potpisivanju u Sarajevu je prisustvovao i pomoćnik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz , koji se inače nalazi na turneji po nekoliko zemalja regiona, medju kojima su BiH, Makedonija, Kosovo i Rumunjska.

Evo ąta je u ekskluzivnom razgovoru sa kolegom Omerom Vatrićem, tim povodom za Glas Amerike, rekao ambasador Bond.

BOND: Danas potpisani sporazum sa moje tačke glediąta - a vjerujem sa tačke glediąta zvaničnika BiH - jeste vrlo pozitivan korak u smislu unapredjenja naąih uzajamnih interesa. Ratifikacija ovog sporazuma će nam dozvoliti da nastavimo vojnu suradnju. On je ključan za ulazak BiH u Partnerstvo za mir i na kraju u NATO. Takodjer sam sretan da smo to mogli uraditi tokom posjete zamjenika ministra odbrane, gospodina Wolfowitza.

VOA: Da li je gospodin Wolfowitz imao neku ulogu u danaąnjem potpisivanju?

BOND: On je prisustvovao potpisivanju. Mi smo, ustvari, sporazum sa zvaničnicima BiH postigli prije njegovog jučeraąnjeg dolaska i odlučili smo iskoristiti mogućnost njegove posjete, kao ąansu za podpisivanje sporazuma.

VOA: Da li je on komentirao potpisivanje?

C.BOND: On je bio vrlo zadovoljan . On je bio vrlo zadovoljan da će nam to dozvoliti bilateralnu vojnu suradnju. Naglasio je opredjeljenost administracije predsjednika Busha da ostane u BiH, američke snage i SFOR, dok ne zavrąimo posao na primjeni Daytona i usmjerimo BiH prema evropskim integracijama.

VOA: Gospodin Wolfowitz je boravio u bazi američkih vojnika u Tuzli, a zatim je posjetio i Srebrenicu. Moľete li nam viąe reći o tome?

C.BOND: Da, Dan je oruľanih snaga i on je traľio mogućnost da se susretne sa američkim vojnicima i da im zahvali za sluľenje naąoj zemlji i ljudima u BiH i na Balkanu. On je posjetio vojnike u Tuzli, ali i Turske trupe u Zenici.

Gospodin Wolfowitz je iskreno ľelio da posjeti Srebrenicu. On je znao da smo mi radili i podrľali finansiranje Srebreničkog memorijala na groblju. On je bio u prilici da se susretne sa nekoliko majki ľrtava, sa gradonačelnikom Srebrenice i predstavnikom Bratunca i vodio je razgovore o tome ąta se desilo u Srebrenici, zaąto ne smijemo zaboraviti ąta se tamo desilo.

VOA: Vi ste bili tamo sa njim?

C.BOND: Da, bio sam.

VOA: I moľete li nam reći viąe o njegovim neposrednim komentarima.

C.BOND: Gospodin Wolfowitz je bio vrlo dirnut onim ąto je tamo čuo od ljudi. On je, čini se veoma zadovoljan izgledom groblja i memorijalnim kompleksom i napretkom kojeg činimo u njegovoj izgradnji. Oni su ga pozvali da, ukoliko moľe, dodje 11 jula na godiąnjicu tragedije, kada ćemo obiljeľiti zavrąetak izgradnje spomen obiljeľja, a on je kazao da će svakako nastojati.

XS
SM
MD
LG