Linkovi

Donji dom ruskog parlamenta odobrio sporazum o kontroli nuklearnog oruľja postignut sa SAD - 2003-05-14


Donji dom ruskog parlamenta odobrio je sporazum o kontroli nuklearnog oruľja postignut sa Sjedinjenim Drľavama. Duma je ovaj sporazum ratificirala sa dvo-trećinskom većinom - nakon rasprave iza zatvorenih vrata.

Sporazum su postigli i potpisali predsjednici Bush i Putin tokom svog susreta u maju proąle godine. Američki Senat je već ratificirao ovaj dokument.

Prema njegovim odredbama Rusija i Sjedinjene Drľave će za dvije trećine reducirati broj svojih strateąkih nuklearnih bojevih glava - u periodu od narednih 10 godina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki drľavni sekretar Colin Powell tokom danaąnjih razgovara u Moskvi, izrazili su zadovoljstvo tako uvjerljivom ratifikacijom.

Nakon razgovora, gospodin Powell je rekao da Rusija i Sjedinjene Drľave joą nisu prevaziąli razlike oko sankcija UN-a protiv Iraka, ali da će tijesno suradjivati narednih dana kako bi postigli sporazum o ukidanju sankcija.

Gospodin Putin je rekao da se nesporazum oko Iraka nije odrazio na osnovne temeljne Američko - Ruskih odnosa. Moskovski razgovori gospodina Powella sa predsjednikom Putinom i ruskim ministrom vanjskih poslova Igorom Ivanovim obuhvatili su i mapu puta ka miru na Srednjem Istoku, kao i američku zabrinutost oko ruske nukelarne suradnje sa Iranom.

XS
SM
MD
LG