Linkovi

Predsjednik Bush će večeras objaviti da su glavne borbene operacije u Iraku okončane - 2003-05-01


Predsjednik Bush će večeras objaviti da su glavne borbene operacije u Iraku okončane. Gospodin Bush će to učiniti u govoru kojeg će odrľati na palubi američkog nosača aviona USS Abraham Lincoln, koji se nakon devet mjeseci, učestvujući i u ratu u Iraku, sada vraća u svoju matičnu luku San Diego.

Prije tri sata predsjendik se avionom Viking spustio na nosač, ąto su mediji odmah proglasili istorijskim spuątanjem jednog predsjednika na nosač aviona, koje uvijek nosi i izvjestan rizik.

Predsjednikov govor sa broda koji se trenutno nalazi negdje u Pacifičkom Okeanu, direktno će prenositi sve televizijske mreľe.

Glasnogovornik Bijele Kuće kaľe da, premda će predsjednikovo obraćanje obiljeľiti jedan vaľan trenutak, to neće značiti i formalni prekid operacija, jer u Iraku joą uvijek postoje dľepovi otpora Saddamovih lojalista.

Koalicijske snage koje predvode Sjedinjene Drľave joą uvijek tragaju za oruľjem za masovna razaranja, i za skroviątem Saddama Husseina.

Formalno objavljivanje da je rat zavrąen neće od Sjedinjenih Drľava zahtjevati puątanje zatvorenika i prestanak traganja za odredjenim liderima svrgnutog reľima u Iraku.

Predsjednik će noć provesti na nosaču aviona, ali će otputovati prije nego USS Abraham Lincoln stigne u matičnu luku u San Diego.

XS
SM
MD
LG