Linkovi

Irak: Kako do demokratske vlade? 28/4/03 - 2003-04-28


Oko 250 vodećih iračana različitih političkih i etničkih pripadnosti danas su u Bagdadu sa američkim civilnim administorom za Irak, Jay Garnerom, razgovarali o zamjeni čelične vladavine Saddama Husseina, novom, demokratskom vladom Iraka.

Govoreći, na dan, koji bi u Iraku bio praznik- 66 rodjendan Saddama Husseina, umirovljeni američki general Jay Garner, nadleľan za obnovu post-ratnog Iraka je rekao: Danas na rodjendan Saddama Husseina, hajde da započnemo demokratski proces za djecu Iraka.

Jay Garner je to rekao pred viąe od 250 delegata, u dobro osiguranoj zgradi u centru Bagada, ističući da je cilj ovog jednodnevnog skupa da se započne proces demokratije u Iraku. On je obećao da će njegova ekipa osigurati neophodne resurse za početak procesa stvaranja vlasti u Iraku. Gospodin Garner je dodao da se nada da će proces formiranja privremene vlade Iraka početi krajem ove sedmice.

Britanski ministar vanjskih poslova Mike O Brien, koji je, takodjer, učestvovao u razgovorima, rekao je da iračani na referendumu trebaju glasati o novom Ustavu prije biranja svoje vlade.

Mi ľelimo da ovdje ostavimo ąiroko zasnovanu vladu, koja će predstavljati sve iračane. Irakom moraju upravljati iračani za iračane i niko drugi, rekao je britanski ministar.

Irački delegati su naglasili potrebu za stvaranjem sigurnosti i za obnovom infrastrukture u zemlji. Mnogi od delegata zahvalili su se koalicionim snagama za svrgavanje Saddama Husseina, ali su insistirali na tome da Irakom mogu vladati samo Iračani.

Irački narod puno duguje koalicijskim snagama koje su predvodile Sjedinjene Drľave i Britanija na zbacivanju diktatora, ali Irakom ne moľe vladati niko osim iračana, rekao je Sheikh Hussein iz Islamskog vijeća sa sjediątem u Londonu.

Medju pozvanim na ovaj skup bili su ąiitski i sunitski vjerski dostojanstvenici, Kurdi i plemenske starjeąine. Vaľna ©iitska grupa, čije je sjediąte u Iranu - Vrhovno vijeće za Islamsku revoluciju u Iraku, koja je bojkotirala prvi sastanak, poslala je svoje delegate na danaąnje razgovore. ©iiti koji su bili ugnjetavani od strane reľima Saddama Husseina, čine 60 posto stanovniątva. Američki zvaničnici su rekli da ne ľele da Irak postane Islamska republika kao susjedni ©iitski Iran.

Ahmed Chalabi, prvi čovjek Iračkog nacionalnog komiteta, kojeg podrľava Washington, nije bio na ovom skupu, mada su ostali iz tog komiteta bili prisutni.

Ni predstavnici dvije glavne Kurdske političke partije nisu bili prisutni. Zvaničnici Sjedinjenih Drľava kaľu da su oni bili pozvani i da su vjerovatno spriječeni logističkim problemima.

Iz ovakvog skupa Iračana koji su se protivili bivąem reľimu treba, kako kaľu američki zvaničnici, da izrastu potencijalni lideri te zemlje u budućnosti.

U medjuvremenu, zapovjednik američkih snaga u Iraku, general Tommy Franks, izjavio je da nije vidio ni jedan dokaz o tome da je Saddam Hussein joą uvijek ľiv. Bio je ovo odgovor na izvjeątaje da je bivąi pomoćnik iračkog premijera Tariq Aziz, navodno, američkim isljednicima rekao da je vidio Saddama Husseina nakon dva koaliciona zračna napada čiji je cilj bio njegova likvidacija. General Franks je novinarima rekao da je gospodin Aziz veoma kooperativan i spreman da govori tokom istrage, ali da sve ąto je on do sada rekao mora biti provjereno.

XS
SM
MD
LG