Linkovi

Peking: razgovori američkih, sjeverno-korejskih i kineskih diplomata 23/4/03 - 2003-04-23


Pomoćnik drľavnog sekretara James Kelly, koji predvodi američku elegaciju, se nije ľelio obratiti reporterima nakon danaąnjih razgovora u zgradi kineske vlade. Također, nije bilo nikakvih javnih komentara ni od sjeverno-korejske i kineske delegacije. Razgovori se odrľavaju pod velom tajnosti, iako u Washingtonu zvaničnici kaľu da je njihov cilj stvoriti osnovu za okončanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje. Glasnogovornik japanske vlade je danas izjavio da pozdravlja početak razgovora o nuklearnoj krizi između sjeverno-korejskih i američkih zvaničnika.

Nadamo se da će ovo biti ąansa koja će voditi ka rjeąenju takozvanog sjeverno-korejskog pitanja. To je vaľan cilj. Nadamo se da će oni koji su uključeni u razgovore učiniti napore ka postizanju tog cilja, rekao je glasnogovornik japanske vlade.

Diplomati navode da će tri dana susreta iza zatvorenih vrata omogućiti Sjedinjenim Drľavama i Sjevernoj Koreji da iznesu svoje stavove, dok se Kina nalazi u ulozi medijatora. Washington zahtijeva od Sjeverne Koreje da okonča svoj nuklearni program kako bi se rijeąila kriza koja je nastala u oktobru, dok Sjeverna Koreja traľi uvjeravanja da je Sjedinjene Drľave neće napasti. Zvaničnici u tri zemlje kaľu da ne očekuju nikakve značajne preokrete tokom ovih razgovora, iako će Sjeverna Koreja biti pod pritiskom da drľi svoje linije komunikacija otvorene, iz straha od vojne moći Washingtona nakon zbacivanja reľima Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG