Linkovi

Bitka za Bagdad: Nova faza urbanog rata. 9/4/03 - 2003-04-09


Vojni analitičar Tony Cordesman kaľe da ulične borbe u Bagdadu predstavljaju prednost za iračke snage koje bi mogle izvesti iznenadne napade na jedinice američke vojske i marinaca.

Borimo se protiv neprijatelja koji poznaje teren i zgrade. Kao ąto je to jedan od generala rekao-to je za nas kao bitka pesnicama u mračnoj sobi.

Bagdad je veliki grad s 5 miliona stanovnika. Ulice su ąiroke s niskim zgradama--tenkovi se mogu slobodno kretati ulicama, ali ima manje mjesta gdje se vojnici mogu sakriti od snajpera.

Nitko nikada ne moľe biti siguran ko se nalazi u zgradi iza njega ili gore na krovu. Rizik uvijek postoji, kaľe gospodin Cordesman.

Vojni zapovjednici koalicije su nevoljni da budu uvučeni u ulične borbe. No, ako se to i desi, američke snage imaju tehnoloąke prednosti koje mogu upotrijebiti. Osmatačke letjelice bez posade mogu pokazati tačno gdje su neprijateljske snage i tenkovi pozicionirani. Koalicione snage također koriste naočale za noćno osmatranje koje pokrivaju samo jedno oko, kako bi vojnik mogao vidjeti u mraku, i ne biti zaslijepeljen ukoliko se nađe pod svjetlima. Dok se koalicione snage nalaze u potrazi za iračkim vojnicima, obučeni su da ulaze u zgrade u grupama od po četvero, raspoređenim tako da svaki član moľe u vidokrugu imati drugog. Joą dva izazova za vojnike u urbanom ratu su napadači samoubice i razlikovanje između neprijateljskih vojnika koji nose civilnu odjeću i stvarnih civila. Vojni analitičar Richard Aboulafia kaľe da će biti teąko ograničiti civilne ľrtve u Bagdadu, zbog iračke taktike.

Nastojaćete izbjeći kolateralnu ątetu i naravno Iračani će učiniti sve ąto mogu kako bi doveli do kolaterlane ątete izlaľući civile riziku, kaľe gospodin Aboulafia.

Bolnice u Bagdadu su pretrpane povrijeđenim civilima otakako su borbe u gradu započele. Zapovjednici koalicionih snaga kaľu da se nadaju da će taj broj pokuąati smanjiti izvodeći učinkovitije taktičke napade koji će koątati manji broj ľivota.

XS
SM
MD
LG