Linkovi

Sve vodi ka pobjedi i slobodi Iračana, 26/3/03 - 2003-03-26


Predsjednik Bush je jutros putovao na Floridu gdje se u Tampi, u Centralnoj Komandi, obratio pripadnicima američke vojske.

BUSH: Naša vojska dobro napreduje u Iraku. Ipak, treba reći da je ovaj rat daleko od završenog. Kako se približavaju Bagdadu naše se borbene jedinice suočavaju sa sve očajnijim postupcima dijelova propadajućeg režima. Ne možemo znati koliko će ovaj rat trajati, ali smo spremni za bitke koje nam predstoje.

Predsjednik je rekao da, bez obzira na teškoće, sve vodi ka pobjedi, a što se protivnika tiče:

BUSH: Dan za danom, Saddam Hussein gubi moć u Iraku. Dan za danom, irački narod je sve bliži slobodi. ... Mi takodje poduzimamo sve što možemo da spriječimo da irački režim upotrijebi svoja skrivena oružja za masovna razaranja. Mi napadamo komandne strukture koje bi mogle upotrijebiti takva oružja. Koalicione snage su preuzele kontrolu nad stotinama kvadratnih milja teritorije kako bi spriječile lansiranje raketa i hemijskog ili biološkog oružja. Svaka pobjeda u ovoj kampanji i svaka žrtva - služe jednoj svrsi - odbrani nedužnih života u Americi i širom svijeta od terorističkog oružja. Mi ne želimo da čekamo i da se takvoj opasnosti suprotstavljamo sa vatrogascima, policajcima i doktorima. Umjesto toga, mi se stom opasnošću susrećemo danas, zajedno sa našom vojskom, mornaricom, zrakoplovstvom, obalnom stražom i marincima.

Predsjednikovom obraćanju su prisustvovali i predstavnici 48 zemalja širom svijeta koje su se pridružile Sjedinjenim Državama u operaciji Iračka Sloboda. Gospodin Bush je dio svog govora posvetio njihovom doprinosu kampanji za rušenje iračkog režima, te je osim Britanaca koji nose veliki dio borbi na svojim ledjima, pomenuo poimence i doprinos australijskih, danskih, čeških, slovačkih, poljskih, rumunskih i španskih specijalnih i logističkih jedinica. Na kraju, gospodin Bush je govorio i o iračkom narodu i njegovim stradanjima.

BUSH: Dok idemo za tim da kaznimo diktatora, danas smo započeli i sa dostavom humanitarne pomoći u značajnom obimu toj izmučenoj zemlji. ...Iračani su dobri i nadareni ljudi. Oni zaslužuju bolje od života pod diktatorom. Irački narod zaslužuje da stane na svoje noge, kao slobodni muškarci i žene, kao gradjani slobodne zemlje. Taj cilj - slobodni i miroljubivi Irak - ujedinjuje našu koaliciju i izlazi iz najdubljih uvjerenja koja vladaju u Sjedinjenim Državama. Sloboda koju vi branite, pravo je svakog čovjeka i budućnost je svake zemlje. Sloboda koju mi donosimo nije američki poklon svijetu, to je poklon koji je Bog darovao čovječanstvu.

XS
SM
MD
LG