Linkovi

Brussels i BiH: 300 pitanja u roku od mjesec dana, 24/3/03 - 2003-03-24


Tokom prve zvanične posjete europskom centru, premijer Terzić će imati odvojene susrete s predsjednikom Evropske komisije Romanom Prodijem, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i sigurnost, Javierom Solanom, te sa evropskim komesarom za medjunarodne odnose, Chrisom Pattenom. Pored toga, očekuju se i susreti sa predstavnicima Europskog parlamenta.

I pored proklamovanog stava grčkog predsjedništva Unije o "pružanju prilike Balkanu", procjenjuje se da volja da se negativni trendovi preokrenu u pozitivnom smjeru, nće biti dovoljna garancija da će novi bh. premijer uspjeti na putu "europeizacije Bosne i Hercegovine".

Unutar-evropske podjele i taktiziranja su razlog polugodišnjem kašnjenju BiH u izradi Studije o opravdanosti pregovora o pridruživanju. Iako je svih 18 preduvjeta ispunjeno u septembru, tek sada je postignuta saglasnost da se vladi u Sarajevu preda lista sa više od 300 pitanja na koja u roku od mjesec dana treba odgovoriti Europskoj komisiji.

Zadovoljavajući odgovori na postavljena europska pitanja bi zemlju formalno-pravno uveli u fazu ugovornih odnosa sa EU, otvorili joj vrata sveobuhvatnije suradnje sa Unijom i otvorilo Bosni nove, europske perspektive.

XS
SM
MD
LG