Linkovi

Mohammed Saeed al-Sahaf: Saddam Hussein preživio američki zračni napad. 21/3/03 - 2003-03-21


Irački ministar informisanja Mohammed Saeed al-Sahaf je danas novinarima u Bagdadu rekao da je predsjednik Saddam Hussein preživio američki zračni napad čiji su cilj bili irački lider i njegova porodica. On je tom prilikom pokazao i fotografije za koje tvrdi da prikazuju civilne žrtve koje su takodje, kako kaže, bile rezultat tih napada. Ministar je negirao navode kuvajtskih zvaničnika da je Irak ispaljivao projektile SCUD na taj susjedni emirat, kao i to da su se neki irački vojnici predali. On je rekao da su iračke snage srušile dva koaliciona helikoptera.

Washington Post navodi izjavu jednog američkog zvaničnika koji je rekao da postoje dokazi o tome da je Saddam Hussein ranjen u tom napadu, jer je bio upućen hitan poziv za medicinsku pomoć iračkom lideru. Medjutim, drugi zvaničnici, kako takodje navodi ovaj list, kažu da nema dovoljno informacija da bi se zaključilo da su Saddam Hussein ili njegovi sinovi bili ranjeni ili ubijeni u tom napadu.

Sjedinjene države nastavljaju istodobno s jakim naporima da na iračke najviše zvaničnike izvrše pritisak da napuste podršku Saddamu Husseinu. Ministar obrane Donald Rumsfeld je potvrdio ono što je ranije rekao državni sekeretar Powell - a to je da se i dalje drže otvorenim kanale komuniciranja sa članovima iračke vlade.Gospodin Powell je danas kazao da različite osobe i zemlje upućuju poruke ključnim figurama u Iraku da je promjena neizbježna. On je kazao da bi bilo mudro za iračke lidere da shvate da to saznanje može spriječiti buduća stradanja. Sekrater Powell medjutim, nije identificirao treću stranu koja, kako se navodi, posreduje tim kontaktima. Danas je Iraq naredio istjerivanje tima od 4 novinara i snimatelja kablovske kuće CNN, na čelu s reporterskim veteranom Nickom Robersonom, CNN ne zna koji su razlozi iz kojih je timu CNN naredjeno da napuste Irak, ali se kaže da će oni odmah napustiti Baghdad, tačnije, čim budu u mogućnosti.

XS
SM
MD
LG