Linkovi

Rat ce poceti kada mi to odaberemo, 18/3/03. - 2003-03-18


Predsjednik je bio jasan: BUSH: Saddam Hussein i njegovi sinovi moraju napustiti Irak u roku od 48 sati. Njihovo odbijanje da to učine rezultiraće vojnim sukobom, koji će početi onda kada mi to odaberemo.

Predsjednik Bush, obraćajući se amričkoj naciji narodu, i svijetu, u jednom se trenutku direktno obratio i iračkom narodu, govoreći da će njegov govor takodjer biti emitiran na arapskom jeziku:

BUSH: Ukoliko budemo morali otpočeti vojnu kampanju to će biti usmjereno protiv odmetnika od zakona koji vlada vašom zemljom, a ne protiv vas. Kada naša koalicija slomije njihovu moć, mi ćemo za vaše potrebe isporučiti hranu i lijekove...

Predsjednik Bush je obećao, kako je to rekao, srušiti aparaturu terora i pomoći izgradnju novog Iraka...prosperitetnog i slobodnog.

BUSH: U slobodnom Iraku neće više biti agresivnih ratova protiv vaših susjeda, neće biti fabrika otrova, ubijanja disidenata, neće biti soba za mučenje i silovanja; Tiranin će uskoro otići. Dan vaše slobode je blizu.

Predsjednik Bush se obratio i iračkim vojnicima, rekavši: Nije kasno da časno postupite, a američke snage će iračkim vojnim jedinicama dati jasne instrukcije kako da izbjegnu da budu napadnute i uništene.

BUSH: Ja preporučujem svakom pripadniku iračke vojske i obavještajnih službi: Ukoliko dodje do rata - ne borite se za umirući režim - to nije vrijedno vaših vlastitih života...

Predsjednik je uputio i jasno upozorenje da će sudbina iračke vojske i civilnog osoblja u vojsci zavisiti od njihove vlastite akcije.

BUSH: Ne uništavajte naftne izvore - izvore bogatstva koje pripada iračkom narodu. Ne izvršavajte ni jednu komandu koja traži upotrebu oružja za masovna razaranja ni protiv koga.

Predsjednik Bush je rekao da će ratni zločini biti sudjeni, a zločinci kažnjeni.

BUSH: I u odbranu se neće moći reći: Ja sam samo izvršavao naredjenja...

Gospodin Bushe je rekao da ni jedna država ne može tvrditi da se Irak razoružao, dodavši i da neće, sve dok je Saddam Hussein na vlasti.

BUSH: Savjet sigurnosti UN-a nije dorastao svojim odgovornostima, tako da ćemo mi odgovoriti našim obavezama.

U medjuvremenu, američka vlada je podigla nivo pripravnosti na narandžasti, drugi najviši nivo pripravnosti za slučaj mogućih napada protiv Sjedinjenih Država, ukoliko usljedi vojna akcija protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG