Linkovi

Reagirao i Den Haag, 12/3/03. - 2003-03-12


Vijest o ubistvu premijera Djindjica sokirala je i tuzziteljstvo Haskog tribunala. "Duboko smo potreseni tim dogadjajem i izrazavamo saucesce porodici premijera Djindjica" - izjavila je glavni tuzzitelj Carla del Ponte, ukazujuci da je Hasko tuziteljstvo "izgubilo velikog pobornika suradnje sa Tribunalom".

Del Ponte se nada da ce "taj sokantni dogadjaj ucvrstiti zalaganje i vlasti i svih gradjana Srbije da se konacno zaustave "sile mrznje i zlocina iz proslosti".

Uz primjedbu da "nije uobicajeno da se sudije izjasnjavaju o tome sta se dogodilo u svijetu", holandski sudija Alfonsus Ori/Alphonsus Orie je na kraju danasnje konferencije o stanju u postupku protiv Momcila Krajisnika ipak rekao da je bio "sokiran kada je saznao sta se dogodilo sa gospodinom Djindjicem".

Vijest o ubistvu premijera Srbije zatekla je i zvanicnike u sjedisstu vojnog saveza u Bruxellesu. Tako, glasnogovornik NATO, Yves Brodeur , upitan da li che se ubistvo premijera Djindjicha odraziti na proces pritiska medjunarodne zajednice na Beograd da visse suradjuje sa Hasskim sudom, i konkretno, ssta che se zbiti sa naporima da se uhapsi Ratko Mladich, kazze:" Tessko je rechi. SSto se nas ticce, nastojimo Mladichu zzivot ucciniti ssto je moguche tezzim. U njegovom sluccaju, glavna tuzziteljica Hasskog suda, Carla del Ponte, ima visse ideja gdje se krije bjegunac. Medjutim, od nje do sada nismo dobili korisne informacije o tome".

Glasnogovornik NATO nije u ovom trenutku nije imao informacija o tome da li che se zbog ubistva premijera Zorana Djindjicha povechati gotovost medjunarodnih trupa u Bosni i na Kosovu.

XS
SM
MD
LG