Linkovi

Daryl Kimnall, direktor Udruženja za kontrolu naoružanja - Nukelarni programi Irana i Sjeverne Koreje, za struju ili oružje? 13/2/03 - 2003-02-13


I Iran i Sjeverna Koreja su objavili da aktiviraju svoje nuklearne sposobnosti; analitičari se boje , medjutim, da se ne radi o korištenju nuklearne energije za struju, kako tvrde te dvije zemlje, već o proiizvodnji nuklearnog oružja. Novinar Glasa Amerike David Borgida je o tome razgovorao s Darylom Kimballom, izvršnim direktorom Udruženja za kontrolu naoružanja VOA: Medjunarodna Agencija za atomsku energiju je odlučila jučer da cijeli slučaj sa Sjevernom Korejom preda Vijeću SIgurnosti, koje ionako ima pune ruke posla. Koliko je situacija ozbiljna i šta to znači?

KIMBALL: Ovo je tek jedan u nizu primjera akcije i reakcije sa Sjevernom Korejom u posljednjih godinu dana. Medjutim, da se cijela stvar sada predaje Vijeću Sigurnoti, jest vrlo ozbiljno, jer će Vijeće vjerovatno krenuti u pojačavanje sankcija Sjevernoj Koreji. A Pjongjang je nekoliko puta ponovio u posljednjih par sedmica da bi nove sankcije smatrao objavom rata. Dakle, ovo svakako pojačava krizu. Isto tako, ne smijemo zaboraviti da je Pjongjang praktički odmrznuo svoje nuklearne pogone koji su bili zatvoreni desetak godina, prema dogovru s Clintonovom vladom, i sada imaju mogućnost proizvesti plutonijuma dovoljno da za 6 mjeseci naprave 6 plutonojskih bombi. Dakle, sat opasno otkucava, i mnogi misle da je ova kriza čak ozbiljnija nego kriza s Irakom, jer su irački nuklearni programi mnogo slabije razvijeni nego sjeverno-korejski. VOA: Htio bih vas isto tako upitati o nuklearnom programu Irana. Kako je neki dan direktor CIA-e rekao Kongresu - ušli smo u novu eru proliferacije - slažete li se s njegovom procjenom? Takodjer, koliko je ozbiljna situacija s Iranom?

KIMBALL: U svijetu ima odredjen broj zemalja koje rade godinama na nuklearnim tehnologijama. Iran je medju njima. Oni medjutim žive u opasnosm susjedstvu - iz iranske perspektive, oni smatraju da im je potrebna nuklearna tehnologija koja bi im osigurala opciju proizvodnje nuklearnog oružja. Teheran isto tako kaže da trenutni program nije u svrhu nuklearnog oružja, već proizvodnje energije. Mnogi u Sjedinjenim Državama to ne vjeruju, s obzirom da je Iran veliki proizvodjač nafte, njima ne treba drugi izvor energije. .. Druga kontraverza oko Irana je oko pomoći koju Rusija pruža toj zemlji u razvoju tehnologije za proizvodnju goriva kojim se može vaditi plutonij, ili obogatiti uranij - dakle, sastojci za nuklearnu bombu. Dakle, Iran praktički priznaje da radi na tom programu. Medjuanrodna Agencija za Atomsku Energiju će posjetiti odredjene objekte u Iranu kako bi utvrdili da li se njihovi programi odvijaju u skladu s preuzetim obavezama iz Sporazuma o neproliferaciji. .. Medjutim, kako je rekao direktor CIA-e, mnoge zemlje su zainteresirane za nuklearno oružje. To nije ništa novo, i problem je već decenijama. Moramo razmisliti zašto se to pojačava, i kako to razriješiti. Jako je teško kontrolirati te tehnologije, ograničiti im pristup; istodobno države poput Sjedinejnih Država , svjetske sile, moraju razjasniti da nuklearno oružje nije nužno da bi se država zaštitila. To je nelegalno oružje, i tako se mora i tretirati, i medjunarodna zajednica mora jasno kazati da se to neće tolerirati.

XS
SM
MD
LG