Linkovi

Proces traženja nestalih lica će propasti, ako bude podijeljen, 11/2/03 - 2003-02-11


Da prokomentira stajalište Nedjeljka Mitrovića da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv nacrt sporazuma o formiranju Instituta za traženje nestalih lica na državnom nivou, Mirela Bruk je zamolila Katrinye Bomberger, direktoricu Ureda za odnose sa vladama pri Međunaordnoj komisiji za traženje nestalih osoba sa sjedištem u Sarajevu.

BOMBERGER: Veoma sam iznenađena izjavom gospodina Mitrovića, s obzirom na to da je on trenutno član Nadzornog odbora ovog Instituta za traženje nestalih osoba. Ovaj institut nije nov, on je uspostavljen u avgustu mjesecu 2000 godine, te je zakonski registriran u sarajevskom kantonalnom sudu. Ono što je predstavljalo poteškoću ,a što je slučaj sa svakom nacionalnom strukturom u BiH, je implementacija te strukture na političkom nivou. Nacrt sporazuma koji je je predočen članovima Predsjedništva, a sada i premijeru RS Draganu Mikereviću, je jednostavno politički dogovor kako bi se usmjerila institucija koje već postoji. Stoga smo iznenađeni što je gospodon Mitrović, koji je, dakle, član Nadzornog odbora Instituta , tako nešto izjavio.

VOA: Gospodin Mitrović je izjavio da nije prihvatljiv ni prijedlog sastava Upravnog i nadzornog odbora ovog instituta. Kako to komentirate?

BOMBERGER: Možda mu nije sve potpuno jasno; naime, postoji Nadzorni odbor čiji je on član zajedno sa osobom koja predstavlja federalnu komisiju za traženje nestalih osoba, te zajedno sa članovima obitelji nestalih, i sa Jakobom Fincijem na čelu. Mi se konsultiramo sa gospodinom Mitrovićem i drugim članovima nadzornog odbora tokom godine, i rekli smo mu da bi se Institut za traženje nestalih, kada situacija bude stabilnija,odvojio od Međunarodne komisije za traženje nestalih koja ga je i oformila. U upravnom odboru kojeg čine prevashodno članovi Međunarodne komisije bi tada bili i ljudi iz bh vlade i tri člana međunarodne zajendice.Ta je opcija na stolu već duže vrijeme. U osnovi ono što je svrha ovog Instituta je kapitalizacija uspjeha između tri ranije zaraćene strane u pronalaženju i identifikaciji osoba koje su nestale u sukobu . Ukoliko dvije entitetske vlade ne postignu politički dogovor po ovom pitanju, čitav će projekat propast u godinama koje dolaze. Nije moguće nastaviti sa ovim procesom pronalska i identifikacija, ako se on ne fokusira na čitavu zemlju.

Katrine Bomberger, direktorica Ureda za odnose sa vladama pri Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih osoba sa sjedištem u Sarajevu smatra apsurdnom optužbu gospodina Mitrovića prema kojoj se radi o svojevrsnoj financijskoj ucjeni Međuanarodne komisije prema radu Instituta.

XS
SM
MD
LG