Linkovi

Uradićemo sve što možemo da osiguramo da dan najvećeg užasa nikada ne dođe!, 29/1/03. - 2003-01-29


Mi tražimo mir. Mi se borimo za mir i ponekad mir mora biti odbranjen. Živjeti u budućnosti na milost i nemilost stravičnoj prijetnji - nije mir uopće, rekao je sinoć predsjednik Bush. Za mnoge analitičare je to jasno ukazivanje da je zemlja na ivici rata u Iraku. I, kako je sinoć rekao predsjednik Bush, ako rat bude nametnut, mi ćemo se boriti punom snagom i moći koju ima vojska Sjedinjenih Država i mi ćemo pobjediti. Odluka, medjutim, još nije donešena i predsjednik je rekao da 5. februara šalje državnog sekretara Colina Powella da Vijeću sigurnosti iznese nove, do sada tajne, dokaze o oružju za masovna uništavanja koje posjeduje Saddam Hussein, te dokaze o njegovoj povezanosti sa al-Qaidom. Evo sada širih izvoda iz predsjednikovog govora koji se odnose na Irak.

BUSH : Prije 12 godina, Sadam Husein se suočio s mogućnošću da bude posljednja žrtva rata kojeg je on započeo i izgubio. Kako bi poštedio sebe samog, pristao je da se razoruža i preda svoje oružje za masovno uništenje. Narednih 12 godina, on je sistematski narušavao taj sporazum. Prije gotovo 3 mjeseca, Vijeće sigurnosti UN-a je dalo Sadamu Huseinu posljednju šansu da se razoruža. On je umjesto toga pokazao svoj krajnji prezir prema Ujedinjenim narodima i mišljenju svijeta, kazao je američki predsjednik i nastavio: Na Iraku je da pokaže gdje tačno krije svoje zabranjeno oružje, izloži ga svijetu i uništi kao što se to zahtijeva. Ništa se od toga još nije desilo. Irački diktator se ne razoružava. Naprotiv, on vara. Iz obavještajnih izvora znamo da na hiljade pripadnika iračke službe sigurnosti krije dokumente i materijale od inspektora UN-a, sanirajući mjesta inspekcije i nadgledajući same inspektore. Irački zvaničnici prate inspektore kako bi zastrašili svjedoke. Obavještajni izvori nagovještavaju da je Sadam Husein naredio da naučnici koji surađuju s inspektorima UN-a budu ubijeni, zajedno s svojim obiteljima.

Dokazi iz obavještajnih izvora, tajnih komunikacija i izjava ljudi koji su sada u pritvoru, otkrivaju da Sadam Husein pomaže i štiti teroriste, uključujući članove al-Qaide. Tajno, i bez otisaka prstiju, on bi jedno od svojih skrivenih oružja mogao dati teroristima, ili im pomoći da proizvedu svoje vlastito. Zamislite onih 19 otmičara s drugim oružjem i planovima i zamislite da ih ovaj put naoruža Sadam Husein. Bila bi dovoljna samo jedna bočica, samo jedan kanister, samo jedan sanduk da uđe u zemlju i donese dan užasa kakvog nitko od nas još nije vidio. Uradićemo sve što možemo da osiguramo da takav dan nikada ne dođe. Ako ovo nije zlo, onda zlo nema značenja. 1999. UN je zaključio da Saddam Hussein ima materijal dovoljan da proizvede 25 hiljada litara antraxa, dovoljno da ubije nekoliko miliona ljudi. On taj materijal nikada nije prijavio. UN je zaključio da Saddam Hussein ima materijal dovoljan da proizvede 38 hiljada litara drugih otrovnih gasova, što, takodjer nikada nije prijavio niti pružio dokaze da je taj maetrijal uništio. Naši obavještajni podaci procjenjuju da Saddam Hussein može proizvesti 500 tona sarina, iperita i nervnog gasa VX. Naši obavještajni podaci, naglasio je takodjer predsjendik Bush, ukazuju da Saddam Hussein ima 30 hiljada granata sposobnih da nose kemijske agense, a inspektori su do sada otkrili samo 16 od njih. Diktator Iraka se ne razoružava, naprotiv on samo zavarava. Sa nuklearnim oružjem i punim arsenalom kemijskog i biološkog oružja Saddam Hussein može obnoviti svoje ambicije za osvajanjem Srednjeg Istoka i stvoriti smrtonosnu pustoš.

Večeras imam poruku za hrabri i potlačeni narod Iraka: Vaš neprijatelj ne okružuje vašu zemlju, on vlada vašom zemljom. Dan kada on i njegov režim budu uklonjeni s vlasti će biti dan vašeg oslobođenja. Svijet je čekao 12 godina da se Irak razoruža. Amerika neće prihvatiti ozbiljnu i sve veću prijetnju našoj zemlji, našim prijateljima i saveznicima. Sjedinjene države će zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da se sastane 5 februara i razmotri činjenice o stalnom iračkom prkosu svijetu. Državni sekretar Powell će predstaviti informacije i obavještajne podatke o ilegalnim iračkim programima oružja, nastojanjima da sakrije to oružje od inspektora i njegove veze s terorističkim grupama.

Konsultiraćemo se, ali da ne bude nesporazuma: Ako se Sadam Husein u potpunosti ne razoruža, za sigurnost našeg naroda, i za svjetski mir, predvodićemo koaliciju koja će ga razoružati. Amerikanci su slobodni ljudi, znamo da je sloboda pravo svake osobe i budućnost svake nacije. Sloboda koju cijenimo nije dar Amerike svijetu, već dar Boga čovječanstvu. Neka nas on sada vodi i neka Bog i dalje blagoslovi Sjedinjene američke države.

Govoreći o Sjevernoj Koreji,drugoj ključnoj temi u vanjskoj politici Sjedinjenih Država predsjednik je naglasio:

BUSH: Ima dana kada američki narod ne čuje ni jedne vijesti o borbi protiv terorizma. Medjutim, ne postoji dan kada ja ne saznam o nekoj novoj opasnosti ili kada ne primim izvještaj da su operacije u toku ili pak ne izdam naredbu u ovom globalnom ratu protiv mreže ubica. Rat se nastavlja i mi pobjeđujemo, kazao je predsjednik BUSH i dodao izmedju ostaloga kako i danas, režim Sjeverne Koreje koristi nuklearni program da potiče na strah. Amerika i svijet neće biti ucjenjivani. Amerika surađuje sa Južnom Korejom, Japanom, Kinom i Rusijom kako bi se pronašlo miroljubivo rješenje, te kako bi se pokazalo vladi Sjeverne Koreje da bi nuklearno naoružanje donijelo samo izolaciju, ekonomsku stagnaciju i nastavak teškog stanja. Režim Sjeverne Koreje će naći poštovanje u svijetu i preporod za svoj narod samo onda kada odustane od svojih nukelarnih ambicija- naglasio je George W Bush: I naša nacija i svijet moraju naučiti lekcije sa Korejskog poluotoka i ne dozvoliti da se čak veća opasnost razvije u Iraku. Brutalnom diktatoru koji ima istoriju neobuzdane agresije, sa terorističkim vezama, sa ogromnim potencijalnim bogatstvom, neće biti dozvoljeno da dominira vitalnim regionom i da prijeti Sjedinjenim Državama, kazao je predsjednik Bush, ponovo se vraćajući na pitanje Iraka i Saddama Huseina. Medju ostalim pitanjima u vanjskoj politici Sjedinjenih Dražava, predsjednik Bush je spomenuo Afganistan i Srednji Istok. U Afganistanu smo, rekao je, pomogli da se narod riješi represije, ne Srednjem istoku ćemo nastaviti raditi na uspostavi mira između sigurnog Izraela i demokratske Palestine. Širom svijeta Amerika hrani gladne, i 60 posto svjetske pomoći u hrani dolazi od ove zemlje, naglasio je predsjendik Bush.

XS
SM
MD
LG