Linkovi

OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA ZLATNI GLOBUS. 19/12/02 - 2002-12-19


Filmska nagrada Zlatni Globus, koju dodjeljuje Udruženje stranih novinara u Americi - svojevrsna je predigra za Oskara, ali, s obzirom da je, za razliku od Oskara, dodjeljuju ljudi koji nisu direktno u američkom filmskom biznisu - ona ima i oreol nepristrasnosti, te je zato veoma na cijeni medju filmskim stvaraocima. Jutros su u Hollywoodu objavljene nominacije za ovogodišnji Zlatni Globus. U kategoriji najbolje filmske drame kandidati su filmovi: O Schmidtu, Bande New Yorka, Sati i Gospodar Prstenova - Dva tornja.

U kategoriji najboljeg glumca nominirani su: Adrian Brodi za ulogu u filmu Pijanist, Michael Caine za film Mirni Amerikanac, Daniel Day Louis za Bande New Yorka, Leonardo Di Caprio, za ulogu u Uhvati me ako možeš, te Jack Nicholson za film O Schmidtu.

Za najbolju glumicu kandidirane su Selma Hayek za ulogu Fride u istoimenom filmu, Nicole Kidman za film Sati, Diane Lane za Nevjernicu, Julianne Moore za Daleko od Raja, te Meryl Streep, takodje za ulogu u filmu Sati.

U kategoriji filmske komedije nominirani su filmovi: O dječaku, Adaptacija, Chicago, Moje masno grčko vjenčanje i Nicholas NIckelby.

Nagrade će biti dodijeljene na ceremoniji koju će 19. januara televizija direktno prenositi sa Beverly Hills-a

XS
SM
MD
LG