Linkovi

SAD bi trebale ostati na kursu konstruktivnih radova,19/12/02 - 2002-12-19


Senator Richard Lugar će biti na čelu senatskoga odbora za vanjske poslove, kada republikancima predvodjeni Senat započeno rad slijedeći mjesec. Novinar Glasa Amerike David Borgida je novog lidera odbora za vanjske polsove proveo kroz trenutno vruće tačke u svijetu

VOA: Ako biste mogli poslati ikakvu poruku iračkome narodu u ovom trenutku, šta bi ona bila?

LUGAR: Moj naglasak u toj poruci bio bi na razoružanju, ali posebice na nedostatku suradnje s UN-ovim inspektorima. U toj poruci bi pomenuo ljude koji su izbjegli iz Iraqa, naučnike, radnike u objektima za oružje, koji su inspektorima UN-a dali vrlo konkretne informacije, u nadi da bi to iračkom narodu predstavilo pravu istinu, a iračku vladu navelo da uništi oružje za masovno razaranje. Takodjer bih naglasio da slijede ozbiljne posljedice u odredjenom roku, ukoliko se ne razoružaju.

VOA : Okrenimo se Balkanu - kako vidite američku ulogu na Balkanu u slijedećim mjesecima?

LUGAR: Sjedinjene Države bi trebale ostati na kursu konstruktivnih radova, koje obavljamo s drugim zemljama, u Bosni i Hercegoivni, na Kosovu, U Makedoniji, i drugim problematičnim područjima u koja je, medjutim, pristigla stabilnost i postoji odredjen napredak. Treba da se zna da Sjedinjene Države ostaju na tom kursu, iako pozivamo mnoge evropske saveznike da počnu u tom području igrati mnogo značajniju ulogu.

VOA: Spustimo se na područje Srednjega istoka, gdje izraelsko -palestinski sukob ne jenjava. Biste li voljeli vidjeti više diplomacije, ostati na ovom nivou uključenosti, ili pak smatrate da diplomacija više ništa ne može učiniti?

LUGAR: Državni sekretar Powell smatra da ne bismo trebali insistirati na širenju pregovora o tzv. mapi puta , koja bi mogla voditi dogovoru o mnogim pitanjima izmedju Izraelaca i Palestinaca, sve dok se ne obave opći izbori u Izraelu. Dakle u još narednih 6 nedjelja tzv javni forum o izraelsko-palestinskim pregovorima, neće postojati. Ja bih medjutim, podržao privatne, zatvorene razgovore tijekom narednog perioda, jer mislim da ne smijemo stati, moramo pokazati da ima napretka, moramo iskazati interes naše zemlje za to područje, za rješenje problema, i možda će se tijekom tog procesa mnoge stvari iskristalizirati, što bi bilo od pomoći.

VOA: Sjeverna Koreja - koliko je zaista opasan i prijeteći nuklearni program te zemlje?

LUGAR: Teško je sada reći koliko je prijetnja koja dolazi od Sjeverne Koreje, ozbiljna, i nadam se lično da nije vrlo ozbiljna. Nadam se takodjer da će Pyongyang vrlo ozbiljno uzeti naše stajalište prema kojemu moraju obustaviti program proizvodnje obogaćenog uranijuma, ako ga zaista imaju. Ne bi smjeli nastaviti ni s programom razvoja plutonijuma. Trebali bi umjesto toga, s nama, s Japanom, Južnom Korejom, Kinom - razmisliti o budućnosti svoje ekonomije, svoga naroda, u humanitarnom smislu.. Sve bi to trebalo da je na dnevnom redu sjeverno-korejskih lidera; Medjutim, za sada Sjeverna Koreja nas nije uvjerila, niti ikoga drugoga, da će obustaviti svoj program oružja za masovno uništenje, konkretnije, nuklearni program. Oni to moraju uraditi - oni imaju taj program i on predstavlja potencijalnu prijetnju, pogotovo za Južnu Koreju i Japan, a možda i za druge. Dakle, teška situacija, ali na njoj moramo konstantno raditi.

XS
SM
MD
LG