Linkovi

Ni po Dejtonu se ne može hapsiti bez naloga, 28/11/02. - 2002-11-28


Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International, uputila je ponovljen zahtjev najvišim zapovjednicima SFOR da prezentiraju pravne osnove hapšenju i mjesec dana dugom zatočeništvu Sulejmana Fiuljanina. On je 26. oktobra uhapšen nadomak Brčkog i odmah prebačen u pritvor u baži američkih snaga SFOR kraj Tuzle. Prema raspoloživim podacima, hapšenje se dovodi u vezu sa ilegalnim posjedovanjem oružja, više različitih pasoša i sumnjom da je uhapšeni špijunirao mejunarodne snage u Bosni i Hercegovini.

Uz nehumane uvjete pritvora, uhapšeniku nije, kako se tvrdi, omogućen kontakt sa odvjetnikom niti sa članovima uže porodice, istovremeno, bez prezentiranja bilo kakvog pravnog osnova njegovom hapšenju.

Komentirajući tvrdnje zvaničnika SFOR, po kojima Daytonski sporazum dozvoljava upotrebu sile u slučaju moguće prijetnje medjunarodnim snagama, kao i držanje uhapšenog u pritvoru "onoliko koliko je potrebno", Amnesty iznosi uvjerenje kako nema prostora u Dajtonskom sporazumu hapšenju osobe protiv koje ne postoji nacionalni ili medjunarodni nalog za hapšenje.

Tvrdi se dalje da SFOR, držeći Fiuljanina u pritvoru krši medjunarodno garantirana prava, poput prava uhapšenog da sazna pravne temelje oduzimanja slobode, kontakt sa odvjetnikom i porodicom. Ukoliko SFOR raspolaže elementima i dokazima za postupak protiv uhapšenog, trebao bi ih, zajedno sa uhapšenim, bez oklijevanja predati bosanskohecegovačkim vlastima i sudstvu, mišljenje je medjunarodne organizacije.

Tvrdeći kako nema mjesta praksi "dvostrukih" standarda medjunarodne zajednice, Amnesty poziva NATO i SFOR da poštuju ljudska prava, njihovu univerzalnu vrijednost i primat, kao i činjenicu da je njihovo poštivanje jedan od postulata i same misije medjunarodnih snaga u Bosni.

XS
SM
MD
LG