Linkovi

Kofi Annan dolazi - UN odlazi. 15/11/02 - 2002-11-15


Uoči isteka mandata Misije UN u BiH, Sarajevo će posjetiti generalni sekretar UN, Kofi Anan. Gospodin Anan, zajedno sa suprugom, u dvodnevnu radnu posjetu BiH doputovat će u nedjelju. U toku boravka u BIH, planirani su susreti sa članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, entitetskim premijerima i predstavnicima međunarodne zajednice. Nakon zvaničnih razgovora, Generalni sekretar UN-a, posjetit će Narodno pozorište u kojem će se u njegovu i čast njegove supruge održati koncert i večernji koktel.

Ova posjeta dolazi na skoro samom kraju desetogodišnje Misije UN i bit će prilika za sumiranje dosadašnjih rezultata, ali i ukazivanje na konkretne probleme. Podsjećamo, da je ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija obavijestio ambasadra UN u BiH, Jacquesa Klaina, da će boravak Kofija Annana iskoristiti, izmedju ostalog, i za priču o decertificiranim policajcima.

Ova posjeta bit će prilika i da se posebno razmotri mogućnost oživljavanja partnerstva s domaćim vlastima i izvrše stanovite reforme u djelovanju pojedinih međunarodnih organizacija koje u BiH djeluju pod mandatom Vijeća sigurnosti UN-a. Na kraju recimo da je 13 jula ove godine Vijeće sigurnosti UN produžilo mandat Misiji UN u BiH do kraja kalendarske godine. Prema ranijem političkom dogovoru Vijeća za provedbu mira, nakon ovog perioda, zaduženja u BiH, preuzet će misija Evropske Unije!

XS
SM
MD
LG