Linkovi

Iftar u Bijeloj kući. 8/11/02 - 2002-11-08


Predsjednik Bush je sinoc u Bijeloj kući upriličio ramazansku večeru - iftar, u čast velikog muslimanskog posta. Tom je prilikom američki predsjednik, izmedju ostaloga, zahvalio mnogim gostima - predstavnicima islamskih zemalja, na podršci u američkom ratu protiv terorizma.

U mnogim dijelovima muslimanskog svijeta, stotine milijuna ljudi počeli su postiti mjesec Ramazana - mjesec Ramazan obilježen je postom, ali i milosredjem, kontemplacijom, druženjem i dobrim mislima. Ovdje u Washingtonu, američki predsjednik George W. Bush je takodjer želio obilježiti početak mjeseca Ramazana, pa je tako sazvao ramazansku večeru - iftar - na koju je pozvao ambasadore brojnih muslimanskih zemalja, kao i lidere američke islamske zajednice. Predsjednik se obratio gostima u glavnoj trpezariji Bijele Kuće: Ugošćujući vas za večerašnji iftar, ja ujedno šaljem poruku svim zemljama čiji su ambasadori u ovoj sobi: Amerika izuzetno cijeni vaše prijateljstvo. Amerika poštuje vašu vjeru. U Islamu Amerika vidi religiju koja ide unatrag sve do Božijeg poziva Ibrahimu. Mi dijelimo vaše vjerovanje u Božju pravdu, kao i vaše insistiranje na morlanoj odgovornosti čovjeka.

Predsjednik se i u trenucima nakon prošlogodišnjih terorističkih napada, posebno obratio Muslimanima i pružio im ruku. A sinoćnjim je gostima rekao da je rat Amerike protiv terorizma jasno definiran: Večerašnji iftar u Bijeloj kući takodjer šalje poruku svim Amerikancima: naša zemlja vodi rat protiv radikalne mreže terorista, ne protiv jedne vjere, ne protiv islamske civilizacije. I dok vodimo rat kako bi obranili svoje osnovne principe postojanja, isto se tako i sami moramo pridržavati tih principa - a jedan od najvažnijih u Americi je: tolerancija!

Gospodin Bush nije spominjao eventualnu američku vojnu akciju protiv Iraka, niti nastavak nasilje na srednjem istoku izmedju Palestinaca i Izraelaca; umjesto toga, američki je predsjednik iskoristio priliku da govori o ljudima zajedničkim vrijednostima: Ramazan, kao i nadolazeći kršćanski blagdani, dobro su vrijeme da se čovjek prisjeti kako su jake veze prijateljstva, i medjusobnog poštivanja. Učeći jedni od drugih, možemo izgraditi mostove medjusobnog poštovanja i razumijevanja. Radeći zajedno, možemo izgraditi bolju budućnost za ljude svih vjera. Hvala vam što ste došli na ovu ramazansku večeru u Bijelu kuću; Svima želim miran i blagosloven Ramazan, i neka vas Bog čuva.

Uz iftar u Bijeloj kući, i državni sekretar Colin Powell je u State Departmentu organizirao primanje, takodjer u čast mjeseca Ramazana.

XS
SM
MD
LG