Linkovi

Ujednačena utrka za preuzimanje kontrole u Kongresu. 29/10/02 - 2002-10-29


Sljedeće sedmice, u utorak - 5-tog novembra, širom Sjedinjenih Država održaće se takozvani izbori sredinom termina, na kojima će biti odlučen odnos moći u Kongresu izmedju Republikanaca i Demokrata. Milioni amerikanaca petog novembra izlaze na birališta da izaberu predstavnike u Kongresu što bi moglo promjeniti odnos političke moći u Washingtonu. Partija koja drži Bijelu kuću, istorijski gubi kongresna mjesta u takozvanim izborima u sredini termina - odnosno izborima koji se drže sredinom predsjedničkog mandata. Medjutim, ove godine bitka za kontrolu Senata i Zastupničkog doma Kongresa procjenjena je neizvjesnom. Svih 435 mjesta u Zastupničkom domu, 34 od 100-tinu senatorskih mjesta i 36 guvernera država biće izabrani ove godine. Republikanci trenutno imaju većinu od 6 mjesta u Zastupničkom domu, dok se Demokrati bore da zadrže većinu od jednog mjesta u Senatu. Analitičar Charles Cook kaže da je politički ulog na izborima ove godine tako visok jer je kontrola u oba doma Kongresa tako mala: Ko ima većinu. Ko predsjedava kongresnim komitetima. Partija koja ima većinu u Senatu i Zastupničkom domu znatno utiče na sadržaj rada, bilo da nešto podržavaju kako bi prošlo u Kongresu, ili ne. Tako da će, mislim, doći do odlučujućih rezultata, i biće vrlo važno to što će se desiti.

Predsjednik Bush će biti u povoljnijoj situaciji u utrci za drugi mandat nakon naredne dvije godine ukoliko Republikanci zadrže kontrolu Zastupničkog doma i povrate većinu u Senatu. U svojoj kampanji za Republikanske kandidate predsjednik Bush se oslanja na rat protiv terorizma i prijetnju koja dolazi od Iraka. Ili će Irak predati svoje oružje za masovna razaranja, ili će - u ime mira - Sjedinjene Države predvoditi globalnu koaliciju da razoruža taj režim, naglašava predsjendik Bush.

Politički expert Stuart Rothenberg kaže da fokusiranje Republikanaca na Irak sprječava Demokrate da naglase zabrinutost na domaćem planu, kao što je oslabljena američka ekonomija: I sve dok imate Irak, to ne samo da odvlači pažnju američke javnosti, nego pribavlja i drugi predmet razgovora. To, jednostavno smanjuje vrijeme koje mediji mogu posvetiti ekonomiji. Tako da to slabi potencijalnu poruku Demokrata o ekonomiji.

Demokrati kao kongresmen Dennis Kucinich insistiraju na tome da su glasači zabrinuti zbog ekonomije jednako koliko i oko unutarnje sigurnosti. Ljudi su izgubili domove, poslove, šanse za dobro obrazovanje svoje djece. Američki san izmiče, a Washington govori samo o ratu, kaže ovaj demokratski zastupnik u Kongresu

Analitičar Charles Cook kaže da su glasači povučeni u dva različita pravca. Sa jedne strane imate ekonomiju i domaće probleme koji izbore vuku prema Demokratama. Sa druge strane imate zabrinutost oko vanjske politike i terorizam i potencijalni rat sa Irakom, koji vuku u suprotnom pravcu. Tako da imate dvije jake snage i trenutno su one dobro balansirane. Medjutim, svaka od njih je dovoljno jaka da izborne rezultate povuče u jednom ili drugom pravcu. Partija koja kontrolira Bijelu kuću, istorijski gubi mjesta u sredini predsjendičkog mandata. Medjutim Stuart Rothenberg kaže da Republikanci mogu biti u situaciji da taj trend izmijene: Na normalnim izborima sredinom termina sa oslabljenom ekonomijom partija kojoj pripada predsejdnik bi pretrpjela značajnu štetu. Mi to sada ne vidimo i jedino je objašnjenje da postoji drugi dogadjaj koji ga podupire, javnost dobro ocjenjuje njegov posao, Republikanci se oslanjaju na njega, mislim, zbog spoljne politike. Sve to, sigurno, pomaže predsjendiku u okruženju, u kojem bi drukčije, bez Iraka, Republikanci vjerovatno izgubili Zastupnički dom i nekoliko mjesta u Senatu, kaže gospodin Rothenberg.

Dobre vijesti za Demokrate mogu stići u utrci za guvernere država. Većinu od 36 guvernerskih mjesta, koja se iznova biraju, držali su Republikanci čije je kandidate slaba ekonomija učinila ranjivim.

XS
SM
MD
LG