Linkovi

Bush: Odbijamo budućnost punu straha, 26/9/02. - 2002-09-26


Premda se tokom današnjeg sastanka u Bijeloj kući osjetio nešto pomirljiviji ton, gospodin Bush je ponovio svoje zahtjeve za hitnom akcijom protiv Iraka , govoreći da irački predsjednik Sadam Husein ima dugogodišnje veze sa teroristima, te im može omogućiti antraks, nervni gas ili nuklearno oružje, ukoliko se ne razoruža. Predsjendik Bush je kazao da se u Iraku nalaze teroristi Al Qaide.

BUSH: Na putu smo postizanja snažne rezolucije. Svi mi i mnogi u Kongresu smo ujedinjeni u našoj određenosti da se suprotstavimo opasnosti koja prijeti Americi. Usvajanjem ove rezolucije mi ćemo poslati jasnu poruku svijetu i iračkom režimu; zahtjevi Vijeća sigurnosti UN-a moraju biti poštovane. Irački diktator mora biti razoružan.

Opasnosti sa kojim se susrećemo bit će samo gore i gore iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu. Ignorirati ove prijetnje znači ohrabrivati ih. I kada se onda one u potpunosti razviju, može biti prekasno da se zaštitimo, te da zaštitimo naše prijatelje i naše saveznike, kazao je predsjednik Bush i dodao:

BUSH: Odbijamo da živimo u budućnosti punoj straha.I demokrati i Republikanci odbijaju da žive u budućnosti straha. Mi smo odlučni da izgradimo sigurnu budućnost.Svi mi želimo mir i nama i svijetu. Članovi Kongresa ovdje su posvećeni američkom vođstvu za dobro cijele nacije.

Inače, do ovog susreta je došlo samo dan nakon što je lider Demokrata u Senatu Tom Dacshle zahtijevao izvinjenje od predsjednika zbog primjedbi da Senat kojeg kontoliraju Demokrati nije zainteresiran za nacionalnu sigurnost zemlje. Govoreći danas, predsjendik Bush je kazao da su sigurnosti zemlje posvećene obje političke partije i da će Kongres uskoro govoriti jednim glasom protiv Sadama Huseina. Inače ranije u toku dana je vođa manjine u Zastupničkom domu Kongresa, Dick Gephart zatražio od administracije predsjednika Busha da odvoji pitanje nacionalne sigurnosti od stranačke politike.

XS
SM
MD
LG