Linkovi

Nama je ova džamija, kao Foči Aladža! 26/9/02. - 2002-09-26


U Mostaru je danas održana promotivno-donatorska konferencija, kojom je obilježen početak obnove u ratu potpuno srušene Baba-Beširove džamije u naselju Balinovac, u zapadnom dijelu grada. Kako je saopštilo mostarsko muftijstvo, vlasti mostarske opštine Jugozapad su, nakon više godina od podnošenja zahtjeva, konačno izdale dozvolu za obnovu ove džamije. Na konferenciji održanoj u zgradi federalnih institucija u Mostaru, gdje je bio prisutan i predsjednik Federacije BiH, Safet Halilović, te brojni drugi kantonalni i lokalni zvaničnici, te predstavnici Pravoslavne crkve, Bošnjaci Mostara, ali i građani drugih nacionalnosti, davali su dobrovoljne priloge za obnovu Baba-Beširove džamije. Za Glas Amerike govori muftija mostarski, hadži Seid ef. Smajkić:

MUFTIJA: «Ono što je Ferhadija za Banja Luku, što je Aladža za Foču, to je Baba-Beširova džamija za Mostarce i Hercegovinu. Mi nemamo donatora za ovaj objekat. U dugom čekanju na dozvolu, izgubili smo donatora. A sada imamo dozvolu, ali nemamo donatora.»

Inače, Baba-Beširova džamija na Balinovcu izvorno je sagrađena krajem 16. vijeka. Srušena je u maju 1993. godine i jedna je od četiri u ratu porušene džamije u zapadnom dijelu Mostara, a prva je čija će obnova otpočeti. Iz mostarskog Muftijstva je saopšteno da će za obnovu Baba-Beširove džamije biti potrebno oko 300 hiljada maraka.

XS
SM
MD
LG