Linkovi

Transparency International: Veliki broj mladih i intelektualaca neće izaći na predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini. 25/9/02 - 2002-09-25


Protiv mita i korupcije u Bosni i Hercegovini najuspješnije bi se borili predstavnici SDS-a, SNSD-a i PDP-a u Republici Srpskoj a SDP-a, Stranke za BiH i HDZ-a u Federaciji, izjavio je danas u Banjaluci predsjednik nevladine organizacije Transparency International za Bosnu i Hercegoinu, Boris Divjak, saopćavajući rezultate istraživanja sprovedenog od 9 do 17.septembra, na uzorku od 1850 ispitanika.

On je precizirao,da prema ovom istraživanju, najjasniju ekonomsku viziju razvoja među Srbima ima Milorad Dodik, kod Bošnjaka Haris Silajdžić dok hrvatski ispitanici smatraju da je to Zlatko Lagumdžija.

»U borbi protiv mita i korupcije,ponovo je to neki vodeći trio među ta tri naroda a ako posmatramo po entitetima: u Federaciji su političari sa najjasnijom ekonomskom vizijom Lagumdžija,Silajdžić i Prlić a u Republici Srpskoj Dodik,Šarović i Ivanić.«

Ispitivanje je pokazalo da bi se u pogledu zaštite nacionalnih interesa najviše glasača opredjelilo za SDS, a potom SNSD i PDP u Republici Srpskoj,odnosno,SDP, Stranku za BiH i HDZ u Federaciji, ističe Divjak. Međutim,on je upozorio da veliki procenat ispitanika uopće nije zainteresiran za predstojeće izbore.

»Preko 40 procenata mladih kao i građana sa višim ili visokim stepenom obrazovanja ne vjeruje, jednostavno, niti jednoj političkoj opciji.To znači da gotovo,polovina te dvije grupacije,uopšte,se ne sprema da izađe na izbore.« Rukovodilac ovog projekta,Gordana Vučković je, međutim, naglasila da,uprkos nagovještaja značajne apstinencije na predstojećim izborima,veliki broj građana oba entiteta vjeruje u poboljšanje ekonomske situacije tokom naredne godine. »Ispitanici u Republici Srpskoj očekuju da će se situacija poboljšati i to, poprilično,veliki procenat-negdje jedna trećina ispitanika dok je situacija u Federaciji lošija. Njih samo 14 posto očekuje da će se situacija poboljšati nakon izbora.« Predstavnici nevladine organizacije Transparency International su najavili da će narednih dana saopćiti još neke rezultate istraživanja u cilju ukazivanja na najkrupnije probleme i nametanja borbe protiv korupcije kao prioriteta budućim vlastima.

XS
SM
MD
LG