Linkovi

Šta nakon iračke ponude? 17/9/02 - 2002-09-17


Irački predsjednik Saddam Husein, pod pritiskom svjetske diplomacije, poduprte prijetnjom vojnom akcijom Sjedinjenih Država, složio se da prihvati UN-ove inspektore za naoružanje bez ikakvih uslovljavanja, o čemu je kasno sinoć pismom izvjestio Generalnog sekretara UN-a Kofi Annana. Sjedinjene Države i Britanija izražavaju skeptičnost, a mnoge druge zemlje nadu u mirno riješenje Iračkog pitanja. Ja vam mogu potvrditi da sam primio pismo od iračkih zvaničnika koje sadrži njihovu odluku da dozvole povratak inspektora bez ikakvih uvjetovanja da nastave njihov rad i da su spremni da o tome odmah počnu razgovore o praktičnom sporazumu njihovog povratka i nastavka rada, rekao je Generalni sekretar UN-a Kofi Annan.

Administracija predsjednika Busha je od UN-a i američkog Kongresa zatražila da nastavi pritisak na Irak. Visoki zvaničnik Bijele kuće je rekao da dogadjaji jasno pokazuju da irački lider Saddam Husein odgovara na maksimalni pritisak i da sada nije vrijeme da on popusti. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je odbacio ponudu Bagdada rekavši da se Saddamu Huseinu ne može vjerovati na riječ. Predsjednik Bush još nije govorio u vezi sa prijedlogom Iraka.

U medjuvremenu u New Yorku, državni sekretar Colin Powell je jasno istakao da Sjedinjene Države još uvijek zahtijevaju strožiju, novu rezoluciju o Iraku. On je rekao da su Sjedinjene Države, kako je rekao primile znanju Iračko pismo, koje je, naglasio je gospodin Powell trebalo biti napisano prije više godina i da je ono odgovor naraslom medjunarodnom pritisku. On je rekao da postoje i druga pitanja koja treba riješiti, uključujući odnos Bagdadskog režima prema manjinama.

Zamjenik iračkog premijera Tareq Aziz je danas rekao da je Irak, bezuvjetnim dozvoljavanjem povratka UN-ovih inspektora za naoružanje, osujetio bilo kakvo opravdanje za Sjedinjenim Državama predvodjeni napad: Mi se nadamo da će povratak inspektora voditi ka ukidanju sankcija i normalizaciji oko Iraka, sada kada Britanska i vlada Sjedinjenih Država izriču brojne prijetnje, mi smo tada pitali šta je to - je li to iskrena zabrinutost ili izgovor, i ako je riječ o pravoj zabrinutosti, onda je ovo način da se ona otkloni, ako inspektori dodju i djeluju profesionalno, onda će oni biti u stanju da traže istinu i moći će doći do istine u razumnom vremenskom periodu, rekao je Tarek Aziz na pres konferenciji u Bagdadu. Zamjenik iračkog premijera Tareq Aziz kaže da skeptičan američki i britanski odgovor na odluku Bagdada otkriva njihove, kako je rekao, prave, negativne namjere prema Bagdadu. Britanski član parlamenta George Galloway, koji je takodjer bio na pres konferenciji, pozvao je britance i amerikance da dokažu svoje navode da Irak posjeduje oružja za masovna razaranja: Ja mogu odvesti bilo koju britansku delegaciju na bilo koje mjesto. Ja pozivam Blaira da pruži dokaze da Iraq posjeduje zabranjeno oružje, rekao je gospodin Galloway.

U medjuvremenu, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je rekao da će medjunarodna zajednica trebati cijeniti očitu promjenu u iračkoj politici, time kako će ona biti primjenjena. Ova je ponuda, tako velika promjena treba biti tretirana sa visokom dozom sumnje dolazeći samo 4 dana nakon što je Tareq Aziz rekao da oni neće prihvatiti povratak inspektora za oružje, bez odredjenih uvjeta. Mi smo ove igre sa Saddamom Huseinom igrali tokom posljednjih 12 godina - ja jedino znam da je Irački režim odgovorio na koncentrirani pritisak medjunarodne zajednice...rekao je reporterima u Londonu Jack Straw, dodavši da će Britanija i Sjedinjene Države nastaviti da traže čak strožiju rezoluciju UN-a.

Medjutim, reakcije drugih vlada, traže od Sjedinjenih Država i Britanije, da odustanu od ratnih prijetnji i dozvole Iraku da dokaže da se razoružao. Naravno, ja pozdravljam spremnost Iraka da bezuvjetno dozvoli povratak inspektora u svoju zemlju. To je vrlo značajan korak na putu za kojeg se uvijek mislilo da je prava stvar, jer Njemačka je podržavala taj cilj UN-a i medjunarodne zajednice od početka i to će nastaviti, rekao je njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Iračka odluka da dozvoli povratak UN-ovih inspektora za naoružanje je aktivan i pozitivan korak u pravcu suradnje sa odgovarajućom rezolucijom UN-a, kaže glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Kong Quan. Nadamo se, rekao je, da će je Irak suglasno i savjesno sljediti tako da mogu biti stvoreni uvjeti za mirno rješenje Iračkog problema. Član Ruskog parlamenta Vladimir Zhirinovsky, poznat po svojim čestim kontroverznim stajalištima, pridružio se onima koji smatraju da Iraqu treba dati još jednu šansu da dokaže da ne krši rezoluciju UN-a.

U medjuvremenu, ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov izjavio je novinarima u New Yorku da je zajedničkim medjunarodnim naporima sada oklonjenja prijetnja ratnim scenarijem za iračko pitanje. Gospodin Ivanov je dodao da je sada glavni zadatak osigurati da inspektori za oružje odu u Irak što je prije moguće i da započnu svoj rad. On je zaključio da sada nema potrebe za rezolucijom Vijeća Sigurnosti kojom bi se od Iraka zahtijevalo da inepektorima dozvoli rad u toj zemlji.

Izraelski ministar odbrane Binyamin Ben-Eliezer je rekao novinarima da će njegova zemlja ostaviti Sjedinjenim Državama da donesu konačni sud o Iračkoj privrženosti rezolucijama UN-a: Na Amerikanacima je, koje mi jako poštujemo, da vide i ocjene hoće li rezolucija UN-a biti prihvaćena od strane Iračkog režima ili neće. Ja se nadam da hoće, ali mi smo samo jedna od zemalja koja treba da se nosi sa tim ukoliko Sjedinjene Države napadnu Irak.

U Australiji bivši šef inspektorskog tima UN-a u Iraku Richard Butler je rekao da će ključ rješenja iračke krize konačno zavisiti od toga koliko slobode će Bagdad dozvoliti medjunarodnim inspektorima.

U medjuvremenu, na ulicama Bagdada, mnogi su skeptični da će ponovno prihvatanje inspektora UN-a spriječiti rat i voditi uklanjanju sankcija.

Vjerovalo se da Irak neće prihvatiti povratak inspektora jer su Amerikanci na zlu glasu, tako da se nismo trebali složiti sa povratkom inspektora u zemlju, kaže Ahmed Al-Kharkhi, stanovnik Baagdada.

Irak je i prije davao šansu inspektorima, sedam godina, ali je rezultat bio isti, ništa se nije promjenilo, i sada oni ponovo dolaze na sedam godina. Oni će spriječiti šanse za ukidanje embarga, prema tome mi ne bi trebali prihvatiti povratak inspektora, kaže Ali Fahran, na ulici u Bagdadu. Inspektori su iz Iraka povučeni u decembru 1998, prije američko-britanskog bombardiranja koje je trebalo da kazni Bagdad zbog njegove navodne ne saradnja sa inspektorskim timom.

Prema uvjetima prekida vatre uspostavljenim 1991, nakon Zaljevskog rata, inspektori moraju potvrditi razmontiravanje iračkog programa biološkog, kemijskog i nukleranog oružja i raketa dugog dometa prije nego sankcije UN-a mogu biti ukinute.

XS
SM
MD
LG