Linkovi

Bush: Ili ga prisilite da provede sve rezolucije, ili priznajte vlastitu beznačajnost, 12/9/02. - 2002-09-12


Najveći dio svog govora američki je predsjednik posvetio dugom nabrajanju iračkih kršenja svih dosadašnjih rezolucija UN-a, uvedenih nakon rata u Zaljevu. Desetljeće namjernog nepoštivanja svjetskih zahtjeva - tako je George W Bush opisao ponašanje iračkog režima i uporno, drsko odbijanje da se odrekne izgradnje oružja za masovno uništavanje, podrške terorizmu, represije nad vlastitim narodom i manjinama, i napada na susjedne zemlje. Cijeli svijet je sada sučeljen s ključnim testom, kazao je američki predsjednik, i dodao kako se Ujedinjeni NArodi istodobno nalaze pred teškim, ali odlučujućim trenutkom - ili ćete natjerati Saddama Husseina da ispoštuje rezolucije koje ste sami donijeli, kazao je predsjednik pred prepunom salom Generalne Skupštine, ili ćete se konačno sučeliti s vlastitom nevažnošću:

BUSH:Hoće li rezolucije Vijeća Sigurnosti biti provedene i poštovane, ili bačene u stranu bez ikakvih posljedica? Hoće li Ujedinjeni Narodi služiti svrsi iza koju su stvoreni, ili će biti beskorisni? Sjedinjene Države su pomogle formiranju Svjetske organizacije - zato želimo da ona bude efikasna, poštovana, i uspješna. Želimo da rezolucije najvažnijeg multi-lateralnog tijela na svijetu, budu provede.

Sada, te rezolucije su pod unilateralnom subverzijom , od strane iračkog režima. Predsjednik Bush nije otvoreno zaprijetio korištenjem sile protiv Iraka , ali je rekao da je akcija biti neizbježna osim ukoliko Ujedinjeni Narodi ne zauzmu odlučan stav i ne prisile irački režim na razoružanje. George W Bush je rekao takodjer da svijet ne može stajati po strani i ne činiti ništa, dok se opasnost povećava. Sjedinjene Države su medjutim psremne, kazao je američki predsjendik, da stanu u obranu vlastite sigurnosti, kao i prava cijeloga svijeta:

BUSH : Ako nas irački režim ponovno pokuša izigrati, svijet mora ustati, odlučno, s namjerom... Suradjivat ćemo s Vijećem SIgurnosti radi donošenja potrebnih rezolucija; medjutim u namjere Sjedinjenih Država nemojte imati nikakve sumnje: rezolucije će biti provedene. Pravedni zahtjev za mirom će biti ispunjen, ili će akcija biti neizbježna. A režim koji je odavno izgubio legitimitet, izgubit će tada i vlast.

TEXT:Predsjendik Bush nije propustio da spomene mnoge zločine koje je irački režim, na očigled svijeta , počinio protiv političkih zatvorenika, i manjina, posebno Kurda na koje je bacao bojne otrove, ne praveći razliku izmedju žena, djece, staraca i odraslih muškaraca. Predsjednik je takodjer rekao da je po svojedobnom iračkom priznanju, rad na nekim nuklearnim oružjima bio u toku 90-tih, ali da je Zaljevski rat takvo što omeo. Jedan viši zvaničnik administracije u Washingtonu, koji je razgovarao s novinarimanakon govora i predsjednika Busha, i prije toga Kofija Annana, je kazao da je praktični Saddam Hussein taj koji otvoreno i jednostrano izaziva jednu cijelu medjuanrodnu instituciju, Ujedinjene Narode. Predsjednik Bush mora zadržati pravo na opciju da zaštitit američke nacionalne interese, kazao je taj zvaničnik, dodajući kako je Bijeloj Kući važno da američki Kongres podrži vojnu akciju protiv Iraka, ako do nje dodje. Bilo bi žalosno, kazao je zvaničnik administracije, ako Kongres ne progovori u ovom slučaju jednim glasom, pogotovo nakon što je predsjednik otišao pred Ujedinjene narode i lično im se obratio.

XS
SM
MD
LG