Linkovi

NATO neće biti uključen u eventualni napad na Irak, 9/9/02. - 2002-09-09


"Rat protiv Iraka nije izvjestan", kaze predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, njemački general Harald Kujat, komentirajući mogući angazman vojnog saveza u "Iračkoj operaciji". Ovaj NATO zvaničnikje u izjavi koju prenosi njemački nedjeljnik Welt am Sontag, saopstio da takva opcija nije čak ni bila na dnevnom redu skupa ambasadora Stalnog vijeća NATO, koji su se protekle sedmice susreli u Bruxellesu.

Uz to, uvjerenje je predsjedavajućeg najvišeg vojnog autoriteta NATO, Amerikanci neće preduzeti vojnu akciju protiv Iraka prije nego se o tome konsultiraju sa saveznicima u Aijansi. Slično je, nešto ranije, reagirao generalni sekretar NATO, George Robertson, tvrdeći da su pripreme vojnog saveza za napad na Sadamov režim u Baghdadu u domenu "spekulacija", te da još nikada na zvaničnom NATO nivou nije razmatrana takva opcija.

"Čak kada bi SAD htjele u rat sa Irakom uključiti NATO, sto nije izvjesno, nije moguće u takvu ofanzivnu akciju ugraditi odbrambenu doktrinu Saveza", rekao je drugi zvanicnik Alijanse, tvrdeći da u Iračku operaciju "nije moguće ugraditi niti Clan V sporazuma o osnivaju NATO, koji kaže da je napad na jednu od članica istovremeno napad i na sve ostale članice vojnog saveza. "Za takvo nešto nema mogućnosti", misljenje je NATO zvaničnika, koji , ipak , priznaje da je riječ o pravnom i političkom pitanju. "Ako možete dokazati a će Saddam u narednih dvadeset sekundi pritisnuti dugme za aktiviranje ubojitog bioloskog oružja, onda ste, možda, opravdali akciju protiv njega", tvrdi se u istupu zvaničnika Alijanse, uz podsjećanje na nedavnu izjavu generalnog sekretara Robertsona o tome da NATO ne postoji zato da bi svijetom tragao za problemima koje bi rjesio. Uprkos tome, iz više izvora je potvrdjeno da se ovih dana vode diskusije o tome da li će američka inicijativa rata protiv Iraka utjecati na oblik "Novog NATO koncepta", koji bi trebao biti promoviran tokom novembarskog samita u Pragu.

Sa druge strane, Centar za odbrambene studije Kraljevskog univerziteta u Londonu je mišljenja da će američki pritisak na vojne saveznike, kako bi odobrili akciju protiv Iraka, biti sve veći:" Amerikanci, medjutim, neće daleko stići, jer im evropske vlade ne namjeravaju dati bjanko-ček u "Iračkoj operaciji", kažu analitičari Centra.

XS
SM
MD
LG