Linkovi

Nakon Kosova, optužnice za zločin u BiH i Hrvatskoj. 2/9/02 - 2002-09-02


Dokazni postupak po optužnici za Kosovo, najavio je danas tužilac Nice, biće završen u ponedjeljak ili utorak sljedeće sedmice, tako da će dokazni postupak po optužnicama za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu početi ranije nego što je bilo planirano.

Nakon okončanja dokaznog postupka optužbe za Kosovo, uslijediće dvosedmična pauza do početka dokaznog postupka po preostale dvije optužnice protiv Slobodana Miloševića, za genocid u Bosni i Hercegovini i zločine protiv čovječnosti u Hratskoj.

Do kraja dokaznog postupka tužitelja predvidjeno je svjedočenje nekolicine bivših i sadašnjih funkcionera srpske policije koji bi trebalo da govore o operaciji uklanjanja tragova kosovskih zločina koja je, prema optužnici, po nalogu Slobodana Miloševića provedena u aprilu i maju 1999. godine, a u okviru koje su tijela kosovskih žrtava prebacivana na tajne lokacije masovnih grobnica u Srbiji.

S obzirom da je do kraja dokaznog postupka ostalo još samo pet ili šest radnih dana, malo je vjerovatno da će Tužiteljstvo u ovoj fazi sudjenja pozvati svjedoke poput Zorana Lilića, Richarda Holbrookea ili generala Wesleya Clarka, koji, osim o Kosovu, mogu da svjedoče i o dogadjajima obuhvaćenim u optužnicama za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Dokazni postupak po tim optužnicama bi, po svemu sudeći, mogao da počne već 24. ili 25. septembra.

XS
SM
MD
LG