Linkovi

R. Stanković stigao u Hag, M. Deronjić se izjasnio da nije kriv, a odbrana ponovo traži da se M. Krajišnik do sudjenja pusti na slobodu. 10/7/02 - 2002-07-10


Nakon što je juče uhapšen u okolini Foče, Radovan Stanković, optužen za silovanje i seksualno porobljavanje, danas poslije podne prebačen je u pritvor Tribunala u haškoj četvrti Sheveningen. Optužnica tereti Stankovića za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog seksualnog porobljavanja i silovanja kojem su od početka augusta do kraja oktobra 1992. bile izložene djevojke iz Foče. Stanković je, navodi optužnica, kao pripadnik "elitne paravojne jedince Pere Eleza" bio zadužen za upravljanje takozvanom Karamanovom kućom, u kojoj su bošnjačke djevojake svakodnevno silovane i seksualno zlostavljane od strane pripadnika jedinice.

Kasno poslijepodne je saopšteno kako će se Stanković pred haškim sudijama po prvi put pojaviti već u petak, 12. jula. Miroslav Deronjich, nekadašnji predsjednik kriznog štaba opštine Bratunac, uhapšen prije tri dana u akciji SFOR, izjasnio se danas pred haškim sudijama da nije kriv ni po jednoj od šest tačaka optužnice koja ga tereti za ubistvo najmanje 60 bošnjačkih civila u selu Glogova, 9. maja 1992.

Prema optužnici, u napadu na selo Glogova kraj Bratunca sudjelovale su jedinice tadašnje JNA i srpski pripadnici lokalne Teritorijalne obrane, a optuženi Deronjić bio je prisutan svo vrijeme izvodjenja "operacije".

Najmanje jedna od golorukih bošnjačkih žrtava, ubijenih po "zauzimanju" sela te zatim bačenih u rijeku Jadar, je, tvrdi haška optužnica, usmrćena u prisustvu Miroslava Deronjicha.

Nakon javnog čitanja optužnice, Deronjiću je naloženo da, do daljeg, ostaje u pritvoru Haškog tribunala, dok će vrijeme početka sudjenja biti utvrdjeno naknadno. Danas je, po šesti put, odbrana Momčila Krajišnika zatražila privremeno puštanje na slobodu, objašnjavajući ovaj potez "novim okolnostima".

Medju njima, Krajišnikova odbrana ističe donošenje zakona o suradnji sa Hagom u Srbiji, te podsjeća na već postojeće garancije SR Jugoslavije kao i lične garancije predsjednika Koštunice i patrijarha Pavla. Odbrana navodi činjenicu da je optuženi već dvije godine u pritvoru te kako bi, ukoliko mu sud to dozvoli, vrijeme do početka sudjenja proveo u Beogradu uz brata i bolesnu majku. Medjutim, argumenti tužitelja, koji se suprotstavlja privremenom puštanju Krajišnika, su da Beograd još nije iskazao spremnost za hapšenje Šljivančanina i Radića, optuženih za zločine u Vukovaru, te da, s tim u vezi, postoji realna osnova za sumnje u jugoslovenske garancije. Emotivne razloge puštanja optuženog tužitelji nazivaju "neprikladnim", imajući u vidu masovne patnje navedene u optužnici protiv Krajišnika. Sudsko vijeće će se, kako je rečeno, uskoro izjasniti o zahtjevu za privremenom slobodom za Momčila Krajišnika. Inače, danas je glasnogovornica tužiteljstva, Florence Hartmann, negirala pisanje Washington Timesa kako Carla del Ponte vodi istragu protiv bivšeg američkog predsjednika Clintona. "Bivši američki predsjednik, Bill Clinton, nije predmet istrage haškog tužiteljstva", ustvrdila je glasnogovornica haškog tužiteljstva.

XS
SM
MD
LG