Linkovi

Kako obnoviti Srebrenicu? 28/6/02 - 2002-06-28


Konferencija pod nazivom BiH za povratak u Srebrenicu 2002, biće održana 1. jula u Sarajevu u organizaciji federalnog ministarstva socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, federalne vlade i Odbora za održiv povratak u Srebrenicu. Po riječima federalnog ministra Mijta Tuke, inicijativu za održavanje konferencije pokrenuli su srebrenički rivrednici s ciljem pomoći obnovi i povratku u ovaj grad. Na konferenciji se očekuje učešće domaćih firmi i medjunarodnih organizacija i donatora. U medjuvremenu, visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown izjavio je danas u Srebrenici da je osnovni prioritet rekonstrukcija ovog područja.

"Moramo stvoriti sistem da svaka marka bude utrošena u rekonstrukciju i zato ćemo formirati fondaciju kako bi se međunarodna pomoć slivala na jedno mjesto, kontrolisala i transparentno trošla sa minimalnim administrativnim troškovima".

Paddy Ashdown je ovo rekao, nakon današnjih razgovora sa lokalnim rukovodstvom u Srebrenici. On je precizirao da je bilo zloupotreba prilikom dopremanja pomoći koja je stizala u Srebrenicu te da počinioce treba otkriti da bi odgovarali pred sudom. Govoreći o izgradnji memorijalnog kompleksa u Potočarima, Paddy Ashdown je saopštio da će izgradnja početi na jesen potvrdivši da će do kraju jula biti izabran izvođač radova. Inače najnovija odluka Visokog predstavnika da se iz novih ličnih karta ispusti naziv entiteta izazvala je žestoke reakcije u Republici Srpskoj. Premijer ovog entiteta, Maden Ivanić je danas istakao da eliminacija naziva Republika Srpska sa zajedničkih ličnih karata, sasvim sigurno, neće proći jer ime entiteta mora biti prisutno u ovom dokumentu. On je precizirao da je upoznat sa preporukom Savjeta Evrope da lična karta ne treba da sadrži nepotrebne detalje, ali da nije siguran da je to bila obaveza. Ministar za civilne poslove i komunikacije u Savjetu ministara Svetozar Mihajlović je istakao da je iznenađen odlukom Visokog predstavnika istakavši da je taj potez nepotreban pošto je u parlamentu Bosne i Hercegovine postignuta politička saglasnost o donošenju zakona o ličnoj karti. I lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik je neprihvatljivom ocijenio odluku visokog predstavnika, a poslanik u državnom parlamentu, Mirko Banjac je ovu odluku okvalifikovao kao ugrožavanje ljudskih prava na najdrskiji način. On je, ujedno, pozvao predstavnike entitetske vlasti da podnesu ostavku zbog nemogućnosti sprečavanja totalne erozije Republike Srpske i njenih institucija.

Inače, danas je u Banjaluci obilježena krsna slava Vojske Republike Srpske. Prigodnim svečanostima, uz najviše zvaničnike ovog entiteta, prisustvovali su i vojni atašei pojedinih zemalja. Obraćajući se prisutnima, načelnik generalštaba Novica Simić je poručio da je Vojska Republike Srpske sačuvala unutrašnje jedinstvo najavljujući nastavak reorganizacije vojske u skladu sa strateškim položajem ovog entiteta i dejtonskim sporazumom.

Za Glas Amerike, iz Banjaluke, Dragan Stegić.

XS
SM
MD
LG