Linkovi

Balkan je iskljucivo evropska briga, 19/6/02. - 2002-06-19


...kaže Steven Meyers, bivši zamjenik šefa operativne grupe CIA-e za Balkan i profesor na Odjelu političkih nauka pri Univerzitetu za pitanja nacionalne odbrane, tvrdeći da je u redu da se Sjedinjene Drzave uskoro u potpunosti povuku iz balkanskog slucaja. Prilog Mirele Bruk. Mislim da je u redu da se Sjedinjene Američke države povuku sa Balkana, jer smatram da na tom području nemamo pitanja od vitalnog nacioanlnog interesa , osim pitanja koja su vezana za borbu protiv medjunarodnog terorizma, što jest ozbiljan problem. Medjutim,prije nego se povučemo, moramo uraditi nekoliko stvari i to teških stvari. Prvo , moramo prepoznati da granice nisu svete, i to da su mnoge granice u ovom regionu neodržive na duže staze. Mi moramo to prihvatiti i pomoći pronalaženje načina za promjene granica, promjene koje će vjerovatno bolje odražavati realnost etničkih zajednica, ali ovaj put, za razliku od 1878 godine i Berlinskog kongresa, ljudi u regionu moraju uzeti učešća. Bit će teško, dugo i nesavršeno, ali će vrijediti, i u tom smislu se slažem sa lordom Robertom Ovenom. Nema ništa pogrešno u tome što članovi etničkih zajednica žele da žive unutar tih zajednica, i nema ništa pogrešno u tome da im mi u tome pomognemo; isto tako, nema ništa pogrešno ako žele živjeti u multietničkom društvu, sve dok je to ono što zaista žele. Ovo će se najvjerovatnije najviše odnositi na Republiku srpsku, Srbiju, Makedoniju, Kosovo , Herceg Bosnu ,a možda i neka druga mjesto.

Drugo,ponovno političko razvrstavanje, odnosno podjela, treba doći prije ekonomske rekonstrukcije. Ima puno dobrih ideja u ekonomskom programu Pakta stabilnosti EU za Jugoistočnu Evropu, ali samo nakom političkih dogovora i garancija. Na prvom mjestu je politička i vojna sigurnost, i tek onda se može ponovno uspostaviti ekonomska mreža. Treće, smatra gospodin Meyers, nakon ovih promjena, BALKAN mora postati isključivo evropska briga, jer je dio EVROPE i tamo je njegova budućnost; i četvrto , kaže on, prestanimo ih zastrašivati demokracijom, ratnim zločinima itd. Ove zajednice moraju same pomiriti svoju prošlost sa svojom budućnošću. Zasigurno da im možemo ukazati na kratice prema tom putu, jer smo sve to proživjeli, ali trebamo prestati tjerati ih na rješenja koja ne funkcioniraju i koja stvari samo čine gorima.

VOA: Na pitanje da elaborira stavove o promjenama granica u slučaju BiH i šta to znači za evropsku stabilnost, gospodin Meyers odgovara:

MEYER: Pitate li me za moje osobno mišljenje? Da sam ja kralj, apsolutno sam za mijenjanje granica BiH. RS bi bila dio Jugoslavije, barem njen istočni dio.Zapadni dio RS, vidjećemo - oni imaju jače ekonomske veže sa Hrvatskom, postavimo zato pitanje o tome, ustanovimo šta ima smisla. Mora postojati i međunarodna garancija za Muslimane. Gdje je smisao njenog postojanja, šta se od nas očekuje, zašto ovo sve radimo? Čega se to toliko bojjimo? Postavili ste pitanja ugrožavanja evropske sigurnnosti - ja ne mislim da opasnost postoji za Evropske zemlje u zavisnosti od toga šta će se desiti sa BiH. To ne znači da ja ne suosjećam sa narodom BiH, oni su predivni ali u općem smislu situacija u BiH ne utječe na Francusku, Njemačku, i slične zemlje...Koja će to zemlja kolabirati ukoliko se granice BiH preprave?

VOA: Napomenimo da je Steven Meyers kazao da i pored dugogodišnjeg rada u vladi Sjedinjenih Američkih Država, stavovi koje je danas iznio u Washingtonu predstavljaju njegove osobne stavove, kojima se ne odražava zvanična politika Sjedinejnih Država.

XS
SM
MD
LG