Linkovi

Djeca najviše pate 11/6/02 - 2002-06-11


Izraelski tinejdžeri koji su preživjeli palestinske samoubilačke napade imaju duboke emocionalne ožiljke dok veliki broj palestinske mladeži također pati od post-traumatskog stresa uzrokovanog izraelskom vojnom ofanzivom nakon što je započeo palestinski ustanak prije 20 mjeseci. Izraelski psiholozi kažu da sve veći broj izraelske mladeži pati od različitih oblika traume u svjetlu samoubilačkih bombaških napada od strane palestinskih militanata. Danny Brom je psiholog u izraelskom centru za liječenje psiho-traume: Ovdje u Izraelu možemo vidjeti različite stepene traume u različitim ratnim područjima. Ukoliko odete do područja gdje dolazi do najvećeg nasilja, kao što je Gaza, vidjećete da oko 70% palestinske djece pati od post-traumatskog stresa, i oko 50% jevrejske djece koja također pate od iste vrste stresa. U drugim područjima to zavisi od onoga što se događa. U većini područja ćete naći 20-30 djece koji pate od punog oblika post-traumatskog stresa. Uzrok za to može biti i samo poznavanje nekoga ko je preživio bombaški napad, ne neophodno i vlastito preživljavanje napada, kaže Danny Brom, koji dodaje da su se među izraelskim tinejdžerima povećali psihološki i društveni problemi, kao što su problemi s nesanicom, nervozom, agresivnim ponašanjem. Ozbiljni oblikci traume su zabilježeni i među palestinskom mladeži nakon što su izraelske snage započele svoje vojne operacije na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. 18-godišnja Tanya Weiz je povrijeđena i još uvijek misli na svoju najbolju prijateljicu Lianu koja je poginula u palestinskom samoubilačkom napadu: Zaista mi je teško. Osobito izgubiti najbolju prijateljicu. Prošlo je godinu dana i još uvijek na to mislim svaki dan. Ne prođe ni jedna jedina sekunda da ne pomislim na to. Ne želim, ali ipak nastojim misliti na to i podsjetiti se na ono kroz šta sam prošla. Nastojim ne misliti na to kada sam s prijateljima, kada izlazim vani nastojim se dobro zabaviti, ali sve je to zastrašujuće, kaže 18-godišnja Izraelka: Sada osjećam strah--strah da budem među ljudima, u autobusu...strah da svugdje u Izraelu dolazi do samoubilačkih napada, kaže Izraelka Tamar Fabrikant.

U Betlehemu na Zapadnoj obali, palestinac Sameer Saleh, kojeg su izraelske snage ranile u nogu, kaže da je bio ostavljen da krvari na ulici sat i po vremena: Šetao sam s prijateljima prema kući svog ujaka i onda sam iznenada vidio da počinju pucati na nas. Ostavljen sam na ulici sat i pol vremena. Prije nego sam ranjen, radio sam--radio sam sve, ali otkako sam ranjen moj čitav život se izmijenio, kaže ovaj mladi Palestinac.

U Jerusalemu, 14% Izraelaca pokazuje znakove post-traumatskog stresa, u poređenju s 6-10% u zapadnim zemljama. Ovaj broj se znatno povećao za mlade na prvim linijama izraelsko-palestinskih sukoba na zapadnoj obali i u pojasu Gaze, gdje 30% mladih iz porodica jevrejskih naseljenika i 70% palestinske omladine pokazuje znakove različitih vrsta poremećaja. Velika većina izraelskih tinejdžera je izmijenila svoje živote nakon početka palestinskog ustanka--više od polovine kažu da manje izlaze na javna mjesta, neki više vole posjećivati prijatelje kod kuće, dok 40% njih kaže da su često zabrinuti za mogućnost napada.

XS
SM
MD
LG