Linkovi

Abdullah al Muhajir bio umješan u više ozbiljnih terorističkih zavjera 11/6/02 - 2002-06-11


Jučer su američke vlasti saopćile da su razotkrile zavjeru al-Qaide da unutar Sjedinjenih država detonira jednu radioaktivnu bombu. Osumnjičeni američki pripadnik al-Qaide, kojeg je predsjednik Bush proglasio neprijateljskim vojnikom, zvaničnicima još nije dao nikakve informacije o svojim saučesnicima.

To je za televizijsku mrežu NBC izjavio zamjenik ministra odbrane Paul Wolfowitz. Prema onome što ja znam Abdullah al Muhajir, bivši pripadnik ulične bande, nije istražiteljima saopćio nikakve informacije i do sada on uopće ne suradjuje u istrazi, rekao je gospodin Wolfowitz: Ovaj je čovijek vrlo opasan. On je stratovao u ovoj zemlji kao nižerazredni kriminalac i kasnije je prešao u nešto sasvim drugo. I vani, u Afganistanu, Pakistanu on je radio na zavjeri kako bi učinio najstrašnije stvari u ovoj zemlji, uključujući jedan od njegovih planova da pokuša aktivirati takozvanu prljavu bombu, koja širi radio-aktivnost u širem području. Mi sada dijelujemo preventivno. Spriječavamo ga da čini buduće akcije, kao i one za koje on možda zna da pripremaju buduće akcije.

Mi ga sada držimo kao nerpijateljskog borca i kao takav on je isti kao svaki drugi neprijateljski borac. On se prema pravilima rata može držati u pritvoru do prestanka sukoba i može biti ispitivan bez prisustva advokata. Ako dodje do sudjenja onda on treba da ide nazad na civilni sud, reako je gospodin Wolfowitz.

Ministar pravosudja John Ashcroft jučer je izjavio da su vlasti 8. maja uhapsile osobu pod imenom Abdullah al Muhajir, kad je letom iz Pakistana stigao na čikaški aerodrom O Hare. Ovaj osumnjičenik je američki državljanin Portorikanskog porijekla, rodjen u New Yorku kao Jose Padilla. Pod tim imenom je odslužio i zatvorsku kaznu, devedesetih godina, kao pripadnik neke ulične bande. U zatvoru je odlučio da promijeni vjeru, prešao je na Islam i promijenio ime. Ministar pravosudja navodi da se Abdullah al Muhajir u Pakistanu i Afghanistanu sastajao sa operativcima al-Qaide i da se u trenutku hapšenja nalazio u ranoj fazi priprema za detoniranje takozvane ”prljave bombe“, pretpostavlja se u Washingtonu. Danas je minstar Ashcroft rekao da je uhapšeni al Muhajir bio umješan u više ozbiljnih terorističkih zavjera.

Komentirajući hapšenje, predsjednik Bush je jučer rekao da je uhapšena osoba koja je predstavljala ozbiljnu prijetnju zemlji i to zahvaljujući budnosti obavještajaca i organa gonjenja. On sada više nije na slobodi, gdje mu i nije mjesto, rekao je gospodin Bush. Bush.

Javnosti je, takodjer, rečeno da su informacije koje su vodile do njegovog hapšenja dobijene od uhapšenog lidera al-Qaide, Abu Zubayda-e.

U medjuvremenu grupe za zaštitu ljudskih prava, kao Američka unija gradjanskih sloboda kritizirali su pritvaranje osumnjičenog ističući da bi on terbao izaći pred civilni američki sud i naglašavajući da je predsjednik Bush obećao da američki gradjani neće biti subjekt vojnog pravosudja. Prilikom posjete Budimpešti, ministar pravosudja John Ashcroft je odgovorio na kritike zagovornika gradjanskih sloboda rekavši da su teroristi ti koji su zaprijetili gradjanskim slobodama, a ne medjunaroda koalcijia protiv terorizma. Uz Abdullaha al Muhajira, od američkih gradjana, ministarstvo odbrane, koliko je poznato u pritvoru još drži, Yasera Esama Hamdia, porijeklom Sudanca, pritvorenog u Afganistanu i Johna Walkera Lindha zarobljenog u borbama protiv Talebana u Afganistanu, kojem se sudi pred federalnim sudom u Virginiji i koji je u pritvoru Ministarstva pravde.

XS
SM
MD
LG