Linkovi

FBI Pod vatrom kritike, 5/6/02. - 2002-06-05


Pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, televizija i filmovi su agente FBI-a predstavljali kao potpuno opredijeljene vitezove zaštitnike reda i mira, koji su gangstere i komunističke špijune jurili istom žestinom. Medjutim, i FBI ima svoju tamnu stranu. Pod rukovodstvom legendarnog J.Edgara Hoovera, FBI je vodio tajnu kampanju špijuniranja američkih disidenata. Komentator Joseph From prisjeća se ovih FBI-ovih prekoračenja i kaže:

Nakon svega, 1972. godine, morali su im biti nametnuta svakojaka ograničenja - jer su se upetljali i u domaću špijunažu, protiv Martina Luthera Kinga i pokreta za gradjanska prava. Postala je to organizacija koja je zabrinjavala ljude, pogotovo pod bivšim direktorom Hooverom. A zatim, postajali su sve više i više nekompetentni.

To je tačno i pošteno rečeno, priznaje bivši šef odjela za borbu protiv terorizma, Buck Revell. On, medjutim, dodaje da FBI ne dobija dovoljno priznanja za 40-tak terorističkih napada koji su osujećeni u proteklih nekoliko godina.Revell potom objašnjava:

Obavještajne službe i organi gonjenja su danas u prvim redovima borbe protiv terorizma. Oni su angažovani 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji - u nastojanju da spriječe terorističke aktivnosti uperene protiv američkih gradjana, u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu. I sad, kad od strane senatora i kongresmena stižu neki komentari, a ne barataju činjenicama i prave preuranjene zaključke, mislim da je to veoma uznemirujuće i sigurno ima suprotan učinak.

Nakon 11. septembra, FBI je inicirao jednu veliku reorganizaciju - kojom je kao glavni prioritet stavljeno sprečavanje terorističkih napada. Ali, čak i dok je objavljivao promjenu fokusa FBI-a, njegov direktor Robert Mueller je spremno priznao da je centrala FBI-a ignoriralanaznake i upozorenja svojih agenata na terenu o sumnjivim aktivnostima, u nedjeljama koje su prethodile napadima na New York i Washington Za sada, gospodin Mueller djeluje sigurno i samouvjereno na svom poslu. Tu, medjutim, takodje može biti promjena - zavisno od toga šta će izaći is kongresnih saslušanja koja se održavaju u nedjeljama koje dolaze. Tom Defrank je šef vašingtonskog biroa novina New York Daily News. On kaže:

Bob Mueller, koga u Bijeloj Kući vole i poštuju, u osnovi je odlučio da treba da prihvati sve kritike i prizna sve greške i da - u osnovi - kaže da se ništa od toga nije desilo pod njegovim rukovodjenjem. Problem Bushove administracije je, medjutim, što se 11. septembar jeste dogodio u vrijeme njihove administracije. Mislim, dakle, da je Mueller birokratski mudar, ali takodje mislim da je potpuno posvećen tome da totalno reorganizira svoju agenciju, što neće biti nimalo lako. Kao dio velikog spremanja u FBI-u, Ministar pravosudja John Ashcroft je za ovu agenciju odobrio neka nova ovlaštenja koja će olakšati agentima FBI-a da špijuniraju osumnjičene teroriste unutar Sjedinjenih Država, time što će kontrolirati Intarnet, javne biblioteke, pa čak i vjerske institucije.Grupe za zaštitu gradjanskih sloboda osudile su ova nova pravila za rad istražitelja kao prijetnju pravu na privatnost, koje je garantirano američkim ustavom. Direktor FBI-a, Mueller, sad je suočen sa obeshrabrujućim izazovom: da unaprijedi sposobnost agencije da otkriva teroriste i da - u isto vrijeme - uvjeri američku javnost da je FBI odlučan u tome da se ne ponove zloupotrebe domicilnog špijuniranja iz Hooverove ere.

XS
SM
MD
LG