Linkovi

K12, ponovo odbio da svjedoči protiv S. Miloševića 4/6/02 - 2002-06-04


Svjedoku K 12 prijetni kazna zatvora do 12 mjeseci i novčana kazna od oko 20 hiljada eura. Vjerovalo se da je zašticćeni svjedok K-12, kada ga je jutros tužitelj ponovo izveo na klupu za svjedoke, savladao strah i pristao da svjedoči na sudjenju Slobodanu Milosseviću. Medjutim, već na prvom pitanju, kojim je tužitelj tražio da mu svjedok potvrdi da je JNA odslužio kao vozač, što je inače jedino što je juče potvrdio, K-12 je, uzbudjenim i uplašenim glasom rekao sudiji kako je njemu "dosta ovog psihološkog obradjivanja", kako "ne može da svjedoči ni u čiju korist" te da ga "puste na miru, jer će poludjeti".

Sudija Richard May je na to podsjetio svjedoka da je obavezan da odgovara na pitanja tužitelja, upozoravajući ga da bi, ukoliko to odbije, mogao da bude proglašen krivim i osudjen za nepoštovanje suda. Zaštićeni svjedok K-12 je, medjutim, ponovio da ne može da svjedoči i da je, ako treba, spreman da ide i u zatvor i sjedi u njemu koliko bude trebalo, jer on, kako je rekao, "ima većih problema od sjedenja u zatvoru."

Sudsko vijeće je tada svjedoka proglasilo krivim za nepoštovanje suda, pozvalo tužitelja da pokrene formalni postupak protiv svjedoka koji je odbio da odgovara na pitanja i naložilo Sekretarijatu tribunala da mu, ukoliko to nesudjeni svjedok zatraži, dodijeli branitelja koji će ga zastupati. Svjedoku K-12 prijeti, prema Pravilniku Tribunala, kazna do 12 mjeseci zatvora, ili novčana kazna od oko 20 hiljada eura. On je trebao, kako se nadao tužitelj, "iz prve ruke" svjedočiti o mjerama koje su srpske i jugoslovenske snage poduzele na uklanjanju dokaza o zločinima na Kosovu. Kako je njegovo svjedočenje izostalo, stekao se dojam da je zaštićeni svjedok "popustio"- da li pod psihološkim ili konkretnijim pritiskom da svojim svedočenjem ne otkriva činjenice, nije razjašnjeno. Niko, s tim u vezi, u Tribunalu nije potvrdio da je na zaštićenog svedoka K-12 vršen pritisak bilo kakve vrste. Medjutim, niko zvanično takvu mogućnost, za sada, nije ni odbacio.

XS
SM
MD
LG