Linkovi

Završen Azijski summit u Kazahstanu 4/6/02 - 2002-06-04


Na summitu azijskih zemalja u Kazahstanu predsjednici Rusije i Kine su na odvojenim sastancima radili sa pakistanskim i indijskim liderima na diplomatskim inicijativama uklanjanja krize oko Kashmira i dovodjenju predstavnika dvije susjedne nukelarne sile za zajednički pregovarački stol. Medjutim, obje strane javno ostaju pri svojim već dugo držanim pozicijama oko graničnog nesporazuma u Kashmiru i dosada su odbijale snažan medjunarodni pritisak da se susretnu licem u lice i pregovaraju.

Konferencija 16 zemalja o medjusobnoj suradnji i jačanju povjerenja u Aziji, koja se održava u Almaty u Kazakhstanu, postala je centralna tačka napora na otklanjanju napetosti izmedju Indije i Pakistana, koje na medjusobnoj granici drže oko milion vojnika u regionu Kasmira i pojačavaju strahovanja od šireg sukoba sa upotrebom nukelarnog naoružanja.

Indijski premijer Atal Behary Vajpayi je danas rekao da je njegova zemlja spremna da razgovara sa Pakistanom oko Kashmira, ali da prije toga trebaju prestati upadi preko granice, kako je on rekao terorističkih grupa sa područja Pakistana. Izjava indijskog premijera usljedila je nakon što je predsjednik Pakistana obećao da njegova zemlja neće započeti rat, ali da će se braniti svim raspoloživim sredstvima ukoliko bude napadnuta. Pervez Musharaf je priznao da visoke napetosti na pakistanskoj granici sa Indijom šire dubok strah u južnoj Aziji i širom svijeta od stvarnog sukoba.

Tokom Summit u Kazakhstanu, koji je, inače, završen potpisivanjem Almaty dokumenta o regionalnoj suradnji u borbi protiv terorizma, ruski predsjednik Vladimir Putin prvo je u ruskoj rezidenciji izvan Almatya razgovarao sa Musharafom, a onda sa Vajpayeem. Medjutim, on nije uspio dvojicu lidera privoliti na direktne medjusobne razgovore,ali je rekao da su mu obojica lidera rekli da granični nesporazum namjeravaju riješiti mirnim putem. Ipak, gospodin Putin je rekao da mu je pakistanski predsjednik dao vrlo ozbiljne pozitvne znakove za rješenje krize u Kashmiru. Pervez Musharaf je, nakon razgovora, kazao da je prihvatio poziv gospodina Putina da posjeti Moskvu radi razgovora sa Indijskim predstavnicima. U Moskvi će se sljedeće sedmice sa Vladimirom Putinom, kako bi razgovarali o istoj krizi, susresti i generalni sekretar UN-a Kofi Annan, a Sjedinjene države u region šalju svoje visoke izaslanike - minsitra odbrane Donalda Rumsfelda, koji u Newu Delhi stiže u nedjelju i njegovog zamjenika Richarda Armitaga koji danas napušta Washington. Vladimir Putin je, inače, namjeru da posreduje izmedju dvije strane, saopćio prilikom susreta sa predsjednikom Bushom kada je dobio podršku članica NATO-a.

I kineski predsjednik Jiang Zemin se takodjer angažirao u posredovanju, ali nije dobio definitivnu potvrdu opredjeljenosti dvije strane za direktnim pregovorima.

Rusija, istorijski ima bliže veze sa Indijom, a Kina sa Pakistanom. Rusija je ključni snabdjevač oružja za Indiju, sa ugovorima vrijednim milijarde dolara. Indija i Pakistan su do sada vodili dva, od ukupno tri medjusobna rata, oko teritorije Kashmira, od Pakistanske neovisnosti 1947 godine. Vidite današnje snimke iz Kasmira, kojeg mnogi njegovi stanovnici napuštaju iz straha od širenja rata. Strahuje se da bi sadašnji konflikt, koji je započeo lani u decembru nakon napada na Indijski parlament, za kojeg Indija krivi militante koji dolaze iz Pakistana, kao i za prošlomjesečni napad na Indijski vojni logor u Kasmiru, mogao prerasti u nuklearni rat. Procjenjuje se da Indija raspolaže sa 100 do 150 nuklearnih bojevih glava, a Pakistan sa 25 do 50. Prošlog mjeseca Pakistan je testirao raketu za nošenje nukelarnih glava, koja bi mogla doseći duboko u Indiju. Rusija je kritizirala taj test opisujući ga provokativnim gestom u sadašnjoj napetoj situaciji.

XS
SM
MD
LG