Linkovi

Hag: Sudjenje četvorici Bosanskih Srba za etničko čišćenje Bosanskog Šamca 31/5/02 - 2002-05-31


Na sudjenju za etničko čišćenje Bosanskog Šamca donijeta je odlluka da se odvoji postupak protiv Milana Simića od postupka protiv ostale trojice optuženih: Blagoja Simića, Sime Zarića i Miroslava Tadića. Milan Simić, zbog problema sa zdravljem, posljednjih mjeseci sudjenje prati posebnom audio-vezom iz svoje ćelije u zatvoru Sheveningen. Proces za zločine u Bosanskom Šamcu je nastavljen svjedočenjem Alije Fitozovića, bivšeg načelnika Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u tom gradu. On je tako ustvrdio kako su u ljeto 1991. godine počeli da stižu kamioni sa oružjem u Šamac i okolna sela, te da su Stranka za Jugoslaviju i Socijal demokratska partija naoružavale lokalne Srbe. U gradu je bilo sve više vojske, policije i paravojnih formacija- pucalo se u vazduh, postavljao eksploziv u radnje Bošnjaka i bosankskih Hrvata. Kada je aprila 1992. godine Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izdalo naredbu o formiranju opštinskih štabova Teritorijalne odbrane, Alija Fitozović je sa saradnicima ušao u prostorije Opštinskog štaba TO, smještene nasuprot zgradi SUP-a, da bi u njima zatekao pustoš- nestala je sva dokumentacija, oprema i oružje. Fitozović je svedočio da je napravio spisak ljudi po jedinicama, ali da zbog izbijanja sukoba oni nikada nisu bili obavješteni da se nalaze na tom spisku ni kakva su im zaduženja.

Ove spiskove su zaplijenili pripadnici vojno- obavještajne službe JNA koji su pretresli njegov stan 17. aprila i predali ih optuženom Simi Zariću. Zarić je, potom, u emisiji TV Novi Sad, pod nazivom "Genocid u Bosanskom Šamcu" pomenute spiskove predstavio kao "plan napada" na Bosanski Šamac. "Samo je falilo 3-4 sata da zelene beretke i HOS pokolju srpsko stanovništvo", rekao je Zarić u ovoj emisiji, koja je prikazana u haškoj sudnici.

Svjedok kaže kako je sa optuženim Zarićem razgovarao 16. aprila o situaciji u gradu, da mu je on tada obećao da vojne formacije Srba iz Bosanskog Šamca neće napasti grad. Iste noći, medjutim, u Šamac je ušla JNA sa tenkovima iza kojih su išli pripadnici paravojnih formacija - Arkanovci, Sivi vukovi i Srbi iz Bosanskog Šamca. Fitozović se tada sakrio u jednu od kuća u Šamcu gdje se krio do kraja aprila, kada se spasio preplivavši na drugu obalu Save.

XS
SM
MD
LG