Linkovi

Vojni sukob između Indije i Pakistana mogao bi započeti bilo kojeg časa. 24/5/02 - 2002-05-24


U televizijskom programu Glasa Amerike Newsline gost je bio Stephen Cohen iz odjela za studije vanjske politike pri institutu Brookings u Washigntonu, koji je stručnjak za pitanja Indije i Pakistana. Gospodin Cohen na početku odgovara na pitanje koliko je trenutna situacija opasna?

COHEN: Pa situacija je loša već pet mjeseci i postavlja se pitanje da li uopće može biti gora. Mislim da može, mislim da Indija još uvijek ima dosta mjesta za vršenje pritiska i na Pakistan i na Sjedinjene države povećavanjem svojih prijetnji. Postoji izvjestan broj stvari koje Indijci mogu uraditi, koje bi pogoršali situaciju bez ulaska u rat. Stoga očekujem izvjestan period povećanog pritiska Indije. Ali pitanje je, kako se Indija može povući sa svog stajališta, te da li Pakistan može udovoljiti Indiji i da li Sjedinjene države mogu igrati ulogu koja nije samo uloga posrednika između dva prijatelja. Mislim da je ovo veoma teška kriza i mislim da ćemo o njoj još mnogo toga čuti do kraja ljeta.

VOA: Britanski premijer Tony Blair već razgovara s obje strane pozivajući ih da razmotre i naprave pauzu prije nego situacija izmakne kontroli. Očigledno je da po ovom pitanju dolazi do sve veće međunarodne zabrinutosti.

COHEN: Pa, nada i zabrinutost su dobri, ali oni ne predstavljaju politiku. Ne mislim da britanska ili američka vlada imaju politiku, odnosno neke nove ideje koje mogu staviti na sto i na koje Indija i Pakistan mogu odgovoriti. Do sada je njihovu pažnju uglavnom zaokupljao rat u Afganistanu, te trenutno i situacija na srednjem istoku. Ne mislim da su svoju punu pažnju okrenule ovom pitanju. Pribojavam se da bi situacija mogla izmaći kontroli prije nego se ostatak svijeta probudi i shvati da na svom pragu ima mogući nuklearni rat, ili da čak ima stvarni nuklearni rat.

VOA: Vi kažete da nema politike--koje bi bile vaše preporuke vladama?

COHEN: Prije svega bih rekao da bi saopćenje koje je dala Clintonova administacija da je linija kontrole nepovrediva trebala biti ponovno naglašena. Indijci su se s tim složili, njima se svidjelo kada smo to rekli. Sada bi to, na neki način, moglo ograničiti Indijce da se kreću preko te linije. S druge strane bih rekao Pakistancima da moraju učiniti više kako bi zaustavili kratanja preko granice, uključujući i teroriste. Neke od ovih grupa možda nisu pod pakistanskom kontrolom. Na primjer, gospodina Lone-a je možda ubio neko ko nije ni pod indijskom ni pod pakistanskom kontrolom. Oni su jednostavno htjeli onemogućiti mirovni proces u regionu. Stoga mislim da Pakistanci moraju učiniti više. Indijci bi, sa svoje strane, trebali omogućiti međunarodnim inspektorima ili nekoj vrsti treće strane da verificira ko prelazi granicu, a ko ne. Neki od ovih terorista se možda treniraju u Indiji. Neki od njih su možda stanovnici Indije. Nismo sasvim sigurni ko su oni, ali oni zasigurno pustoše Indijom. Vjerujem da je to, s obzirom da ima nuklearne, kao i političke implikacije, razlog za zabrinutost za međunarodnu zajednicu. Indijci i Pakistanci moraju učiniti više od samog međusobnog optuživanja, kaže na kraju Stephen Cohen iz odjela za studije vanjske politike pri institutu Brookings u Washigntonu.

XS
SM
MD
LG