Linkovi

George W. Bush susreo se danas sa liderima Evropske unije. 2/5/02 - 2002-05-02


Dvije strane u ovim razgovorima predvodili su predsjednik Bush i predsjednik evropske komisije Romano Prodi, te španski premijer Jose Maria Aznar, s obzirom da Španija sada predsjedava Evropskom unijom. Američki zvaničnici su ovaj susret, drugi otkako je predsjednik Bush preuzeo predsjedničku funkciju, podcrtao blisku suradnju između sjedinjenih država i Evropske unije u borbi protiv globalnog terorizma nakon terorističkih napada od 11. septembra i suradnju vezanu za tekući sukob na Srednjem Istoku. Na zajedničkoj konferenciji nakon razgovora predsjednik Bush je, pored ostalog, izjavio:

U posljednjih nekoliko dana počinjenmo viđati znakove napretka. Situacija u RAmali je riješena nenasilnim putem. Radimo na tome da se mir uspostavi u Betlehemu. Ohrabren sam susretom sa krunskim princom Abdulahom i koracima koje je on poduzeo kako bi unaprijedio svoje viđenje mira. Predsjendik Bush je također kazao da će se sljedeće sedmice susresti sa izraelskim premijerom Sharonom i jordanskim kraljem Abdulahom kako bi razgovarali o sljedećim koracima.Predsjensdik Bush je kazao da je razočaran u palestinskog predsjendika YAsera Arafata, ali da je optimističan po ptianju budućnosti diplomatskih aktivnosti na Srednjem istoku. On je imao šansu da stvori mir i to nije uradio u prošlosti. I zato, on je iznevjerio palestinski narod. Sada je šansa da pokaže da može predvoditi..svoj narod. I naravno, ja smatram da je i Izrael isto tako odgovoran. i unaprijed se radujem mogućnosti da o tome razgovaram sa svjetskim liderima.Važnost susreta sa Joseom i Romanom bio je u tome što smo razgovarali o načinima da se situacija prevaziđe-kazao je predsjenik Bush.

Romano Prodi je potražio odgovor na pitanje kako će se administracija predsjendika Busha odnositi prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije u odnosu na američke zahtijeve uvođenja poreskih olakšica za izvoznike.

Mi se ponekad ne slažemo, ali dijelimo iste vrijednosti i zajendičku strategiju. Dakle, ima nekih pitanja o kojima se ne slažemo. NA primjer, po pitanju korištenja američkih zaštitnih mjera za koje vjerujemo da nam ne pogoduju, premda su se obje strane dogovorile da se namjeravaju ponašati prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Inače tokom ovog susreta na površinu su isplivale razlike u stavovima Sjedinjenih država i Evropske unije kada su u pitanju brojna pitanja - od proširenja rata protiv terorizma do američkog ograničavanja uvoza evropskog čelika. Evropski zvaničnici su predsjedniku Bushu posebno stavili do znanja kako i koliko ozbiljno i drže do izvoza čelika. Sa svoje strane, američki predsjednik je uzvratio upozorenjem da Evropska unija ne bi trebalo da posegne za kontra-mjerama. Evropska unija takođe želi znati kako će adminstracija predsjednika Busha udovoljiti pravilima Svjetske trgovinske organizacije koja su protiv američkog sistema carinskih i poreskih olakšica za izvoznike.

XS
SM
MD
LG