Linkovi

Ian Cliff: Neophodan ubrzaniji  povratak izbjeglica u Republiku Srpsku. 23/4/02 - 2002-04-23


Najavljeni prijem Bosne i Hercegovine u Savjet Evrope znači prihvatanje obaveza i standarda koji važe u međunarodnoj zajednici. Izjavio je ovo danas u Banjaluci,premijer Republike Srpske, Mladen Ivanić, precizirajući da nema razloga da se u ovom entitetu ne primjene ti standardi.

Moje je mišljenje da je to, upravo, i ključni cilj svih onih političkih partija kojima je želja da se ovdje,na ovom prostoru,stvore ormalni uslovi. Biće tu dosta obaveza, moramo primjeniti kriterije koje Evropa primjenjuje na sebe. Mene što se tiče, ja sam spreman sve te kriterije, u svim tim oblastima, da primjenim do kraja., kazao je Ivanic.

Ivanić je ovo istakao nakon sastanka Upravnog odbora projekta reforme državne uprave, naglašavajući da će buduća Vlada biti smanjena i brojaće šesnaest ministarstava sa nacionalnim sastavom u skladu sa nedavno usvojenim ustavnim amandmanima.On je najavio da će, s tim u vezi, do kraja juna biti usvojeni i zakoni o Vladi i resornim ministarstvima koji će to garantovati. Projekat reforme državne uprave će finansirati Vlada Velike Britanije čiji je ambasador u Bosni i Hercegovini, Ian Cliff, danas istakao potrebu potpune i što brže implementacije ustavnih promjena a kao prioritet je označio izmjene u Vladi i izbor ministara iz sva tri konstitutivna naroda. Pored toga, neophodna je i dalja realizacija procesa povratka izbjeglih i raseljenih osoba,naglasio je ambasador Cliff,nakon sastanka sa biskupom banjalučkim Franjom Komaricom. I gospodin Komarica je istakao značaj primjene ustavnih amandmana, prije svega, za održavanje mira na ovim prostorima, izražavajući, ujedno, nezadovoljstvo brzinom povratka Hrvata u Republiku Srpsku.

Na području moje biskupije se vratilo tek oko tisuću i 850,sa područja cijele Republike Srpske,prema službenim podacima UNHCR-a,nešto preko šest tisuća,registriranih.Koliko se de fakto nastanilo ovdje ako ljudi nemaju posla ako nemaju od čega živjeti ovdje,onda će pokušati tražiti hljeb na nekom drugom mjestu.

Biskup Komarica danas je zatražio od predstavnika međunarodne zajednice veću podršku ligi humanista i njenim projektima, održavanja mira u jugoistočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG