Linkovi

S.Milošević: Krvoproliće na Kosovu borba sa al-Qaidom 8/3/02 - 2002-03-08


Bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević podnio je sudu na uvid, kako je on to nazvao, dokumenat F-B-I koji pokazuje da je krvoproliće u srbijanskoj pokrajini Kosovo bila borba protiv grupa koje podržava mreža al-Qaida. Milošević je ove optužbe iznio u toku unakrsnog ispitivanja jednog albanskog aktiviste za ljusdka prava. Bivši jugoslovenski lider je sudu kao dokaz ponudio taj dokumenat za kojeg on tvrdi da je FBI prezentirao američkom kongresu i kojim se dokazuju te veze. Autentičnost dokumenta nije mogla biti potvrdjena iz nezavisnih izvora.

Milošević inače, na sudjenju tvrdi da ni srbijanska policija niti vojska nisu bili upetljani u izvodjenje ratnih zločina. Za svo nasilje na Kosovu tokom sukoba on krivi gerilce iz Oslobodilačke Vojske Kosova.

Svjedok Sabit Kadriu suprotstavio se Miloševiću tokom unakrsnog ispitivanja. On je insistirao da na Kosovu nije bilo pripadnika al-Qaide i Miloševićeve izjave je nazvao pukom fantazijom. To je dovelo do oštre razmjene riječi medju njima, a sudija je nekoliko puta intervenirao.

XS
SM
MD
LG