Linkovi

SAD poziva na ukidanje Tribunala u Hagu do 2008 1/3/02 - 2002-03-01


Čak i dok se bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević nalazi na suđenju u Den Hagu, Sjedinjene države pozivaju na okončanje tribunala za ratne zločine, čijem su stvaranju i same pomogle. Jedan od najviših zvaničnika za pitanje ratnih zločina u Bushovoj administraciji je o ovom pitanju svjedočio jučer na Kongresu. S Capitoll Hilla izvještava Deborah Tate.

Pierre Richard Prosper, ambasador za pitanje ratnih zločina pri State Departmetnu, želi da se tribunali UN-a za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i u Ruandi okončaju najkasnije do 2008. Govoreći pred Odborom za međunarodne odnose Zastupničkog doma, ambasador Prosper je u velikoj mjeri kritizirao ove tribunale: U oba tribunala, profesionalizam nekih od osoblja je doveden u pitanje s navodima o nedoličnom postupanju i zloupotrebi. I na oba tribunala, procesi su ponekad jako skupi, nedostaje im efikasnost, isuviše su spori, i udaljeni su od svakodnevnog iskustva ljudi i žrtava.

Ambasador Prosper kaže da će Sjedinjene države i dalje vršiti pritisak na izručenje Radovana Karađića i Ratka Mladića. On dodaje da će Sjeidnjene države na kraju ipak željeti da vide da se budućim suđenjima za ratne zločine pozabave pravosudni sistemi svake od zemalja: Naš cilj bi trebao biti, i politika ove administracije je, podstaći države da same iznose vjerodostaojnu pravdu, a ne da izmiču odgovornosti. S obzirom da su pravda i upravljanje pravdom kamen temeljac bilo koje demokracije, traženje odgovornosti za ratne zločine uz poštivanje zakona suverenih zemalja mora uvijek biti podsticano.

Predstavnici u Kongresu su međutim o ovom pitanju podijeljeni. Kongresmen Tom Lantos iz Kalifornije, jedan od vodećih demokrata u ovom odboru i sam preživjeli holokausta, kaže da postoji potreba za međunarodnim tribunalima: Šta raditi kada se počine užasni zločini i kada državni pravosudni sistem ne postoji, kada je on nesposoban, zastrašen, uplašen, i šta sve još ne? Šta onda raditi?

Republikanac Henry Hyde iz države Illinois, koji predsjedava ovim odborom, nije međutim sasvim siguran:Postoji još jedan aspekat istog problema koji kaže: prema zakonu--nevini ste dok se ne dokaže vaša krivica, imate pravo da suprotstavite svoje svjedoke, imate pravo ljude pozvati na sud da svjedoče. Da li to jednostavno ostaviti po strani, jer nam nedostaju institucije da se to uradi, i onda kažemo, otići ćete na suđenje pred postojeću instituciju koja možda zna ili ne zna ništa o ustavnim pravima, na način na kojeg ih mi shvatamo u Americi.

Sudija, Patricia Wals, koja je radila na tribunalu za Jugoslaviju od 1999-2001, je stala u odbranu ovog sistema kao pravednog: Sva prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima su tu--što se tiče prava optuženih, oni nemaju suđenje s porotom, ali imaju sva vrste prava da se prezentira odbrana, da se informira o podignutim optužnicama, pravo na savjenike, pravo na ulaganje žalbe, i slično.

Bushova adminsitracija se po pitanju medjunarodnih sudova razlikuje od svojih evropskih saveznika, koji podržavaju stvaranje stalnog Međunarodnog kriminalnog suda. Sporazum o ovom sudu je potpisao predsjednik Clinton u posljednjim sedmicama svog mandata, ali on nikada nije poslat Senatu na odobrenje. Sporazum su ratificirale 52 zemlje i potrebna mu je podrška još osam zemalja kako bi stupio na snagu. Pristalice ovog suda vjeruju da će stalni sud početi s radom u Hagu krajem godine.

XS
SM
MD
LG