Linkovi

Američki vojnici na Ruskoj granici 28/2/02 - 2002-02-28


Bushova administracija je stala u odbranu planova o slanju i do 200 američkih vojnih trenera u Gruziju kako bi se pomoglo ovoj bivšoj sovjetskoj republici da se suoči s gerilom koja, kako se vjeruje, ima veze s terorističkom mrežom al-Qaida. Američki i gruzijski zvaničnici naglašavaju da ovi planovi o slanju američkih vojnih trenera u Gruziju ne predstavljaju početak nove vojne operacije, već da se radi o dijelu dugoročnog plana pružanja sigurnosne pomoći Gruziji. Iz State Departmenta se javlja novinar Glasa Amerike David Gollust.

Zvaničnici administracije kažu da ne predviđaju direktnu američku uključenost u operacije protiv gerile od strane gruzijskih snaga, i dodaju da će pojačanje sigurnosti u Gruziji biti od koristi za svakoga u regionu, uključujući Rusiju. Dok Moskva vrši pritisak na Gruziju da se suoči s islamskom gerilom koja operira u blizini ruske granice, ministar vanjskih poslova Igor Ivanov je jučer rekao da se Moskva protivi prisustvu bilo kakvog američkog vojnog osoblja na svom pragu. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je rekao da ovakva američka pomoć neće narušiti interese Rusije: Radeći to, mi radimo na stabilnosti i sigurnosti Kavkaza. Vjerujemo da je sposobnost Gruzije da se sama suoči s takvom vrstom problema također u interesu Rusije.

Gospodin Boucher je dodao da će Sjedinjene države biti transparentne i otvorene u davanju objašnjenja ruskoj vladi vezano za program pomoći Gruziji.

XS
SM
MD
LG