Linkovi

G.W.Bush o stanju nacije 30/1/02 - 2002-01-30


Predsjednik Bush je u svom sinoćnjem prvom govoru o stanju nacije, obraćajući se Kongresu i američkim gradjanima, koji su to pratili putem direktnog televizijskog prenosa, naglasio dva cilja: borbu protiv recesije kod kuće i protiv neprijatelja vani. Ponovo naglašavajućui duži i širi rat protiv terorizma, on je rekao da su desetine hiljada treniranih terorista još uvijek na slobodi, da je borba protiv terorizma tek počela i da možda neće biti završena u njegovom mandatu. Predsjednik Bush je spomenuo i tri neprijateljski raspoložene zemlje Sjevernu Koreju, Irak i Iran, koje, kako je rekao predstavljaju osnovu zla koja pokušava da razvije nuklearna, biloška i kemijska oružja. Uz mnogo vidljiviju akciju u Afganistanu Amerika djeluje i na nekim drugim mjestima, rekao je predsjednik Bush spomenuvši pri tome uz Philippine, Somaliju i Bosnu i Hercegovinu, gdje, kako je rekao naši vojnici rade sa Bosanskom vladom, kako bi se domogli terosista, koji su planirali da napadnu našu ambasadu. Pregled sinoćnjeg govora predsjednika Busha o stanju nacije. Pripremio Omer Vatrić.

Uz istorijski rekordnu podršku koju mu nakon 11 septembra i akcija, koje je poduzeo u borbi protiv terorizma, pružaju američki gradjani, predsjednik Bush je sinoć u svom govoru tu popularnost nastojao iskoristiti za širu mobilizaciju na domaćim pitanjima, prije svega u prevladavanju recesije, najavljujući i deficit u državnom budžetu. Zadnji put kada smo se ovdje sreli, počeo je svoje govor predsjednik Bush, bio je to trenutak šoka i bola. U četiri kratka mjeseca naša je zemlja utješila žrtve, počela obnovu New Yorka i Pentagona, okupila veliku koaliciju, zarobila i uhapsila i oslobodila svijet na hiljade terorista, razorila kampove za trening terorista u Afganistanu, spasila narod od umiranja od gladi i brutalnog tlačenja. Američka zastava se ponovo vijori iznad naše ambasade u Kabulu.

Teroristi koji su okupirali Afganistan sada okupiraju ćelije u zaljevu Gunatanamo, a teroristički lideri koji su svoje sljedbenike nagovarali da žrtvuju živote sami su u bjekstvu. Amerika i Afganistan su sada saveznici u borbi protiv terora. Mi ćemo biti partneri u obnovi te zemlje, rekao je predsjednik Bush predstavljajući svog gosta - predsjednika privremene vlade Afganistana Hamida Karzaia, a nešto kasnije i Simu Samar, ministricu u novoj vladi, koja simbolizira oslobadjanje žena nakon ropskog položaja kojeg im je nametnuo Taleban, udaljavajući ih iz škola, sa radnog mjesta i svakog oblika javnog života. Danas su žene Afganistana slobodne, rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik je zatim odao priznanje pripadnicima američkih oružanih snaga u borbi protiv terorizma. Ovaj rat puno košta, rekao je, podsjećajući da je do sada potrošeno više od milijarde dolara mjesečno, to je 30 miliona dolara dnevno i mi moramo biti spremni za buduće operacije. Afganistan je potvrdio prednost suvremenog naoružanja kako bi se pobjedio neprijatelj i zato mi trebamo najbolje oružje i opremu za naše vojnike, rekao je predsjednik Bush, naglašavajući da njegov budžet uključuje najveće povećanje potrošnje za odbranu u poslednje dvije decenije - Platićemo koliko god košta da bi odbranili našu zemlju, rekao je predsjednik Bush. Naša stvar je pravedna i ona će biti nastavljena. Ono što smo našli u Afganistanu potvrdjuje da je rat protiv terorizma daleko od toga da tamo i završi. Ovo je tek početak. Hiljade opasnih ubica, obučavanih u metodama ubijanja, često podržani nezakonitim režimima, sada su se raspršili širom svijeta, kao bombe sa satnim mehanizmom, pripremljene da eksplodiraju bez upozorenja. Zahvaljujući našim službama sigurnosti i našim koalicionim partnerima stotine terorista su uhapšeni, ali ih je još na desetine hiljada na slobodi, naglasio je predsjednik Bush. Taj neprijatelj na cijeli svijet gleda kao na bojno polje i mi moramo nastaviti potragu za njima ma gdje oni bili.

Prvo, mi ćemo zatvoriti terorističke kampove, osujetiti terorističke planove i privesti teroriste pravdi. Drugo, mi moramo spriječiti teroriste i režime koji se nastoje domaći kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja kako bi prijetili Sjedinjenim državama i svijetu. Mi smo uništili terorističke kampove u Afganistanu, ali takvi kampovi još postoje u najmanje desetak zemalja. Terorističko podzemlje, uključujući grupe kao Hamas, Hezbollah, Islamic Jihad i Jaish-i-Muhammad operiraju u udaljenim djunglama i pustinjama i kriju se u centrima velikih gradova. Dok je najvidljivija vojna akcija u Afganistanu, Amerika djeluje i na drugim mjestima. Mi sada imamo trupe na Philipinima, rekao je predsjednik Bush i nastavio:

Naši vojnici rade sa vladom u Bosni i Hercegovini kako bi se domogli terorista koji su planirali bombaški napad na našu ambasadu. Naša mornairica patrolira obalom Afrike kako bi spriječila dostavu oružja za uspostavu terorističkih kampova u Somaliji. Moja je nada da će sve zemlje voditi računa o našem pozivu i eliminirati terorističke parazite koji prijete njihovim vlastitim zemljama. Mnogi to čine rekao je predsjednik Bush odajući priznanje Pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharafu. Medjutim neke zemlje će biti zatečene, ali, nemojmo griješiti u tom pogledu, rekao je gospodin Bush, ako oni ne reagiraju Amerika hoće. Drugi cilj o kojem je predsjednik Bush govorio je sprječavanje režima koji sponzoriraju terorizam. U tom smislu on je posebno spomenuo tri neprijateljski raspoložene zemlje Sjevernu Koreju, Irak i Iran, koje, kako je rekao predstavljaju osnovu zla koja pokušava da razvije nuklearna, biloška i kemijska oružja.

Ja neću čekati dok se opasnost bliži. Sjedinjene države neće dozvoliti najopasnijm režimima u svijetu da nam prijete sa najrazornijm oružjima u svijetu.

Predsjednik Bush je sinoć odgovorio i na još jedno često spominjano pitanje. Amerika će voditi u odbrani slobode i pravde jer je to svugdje isto i nema zemlje koja je vlasnik tih aspiracija i nema nacije koja je od njih izuzeta. Mi nemamo namjeru da namećemo našu kulturu, ali će Amerika uvjek čvrsto stajati u pitanju zahtjeva o ljudskom dostojanstvu: istinskoj vladavini zakona, ograničavanju moći države, poštivanju žena, privatnog vlasništva, slobodnog govora, jednakosti pred zakonom i religijskoj toleranciji. Iza ovog rata protiv terirzma stoji samo naše traženje miroljubivog svijeta, rekao je predsjednik Bush. Naglašavajući da prioritet uvijek mora biti sigurnost zemlje što će se odraziti na budžet, kojeg on šalje Kongresu na usvajanje, on je rekao da njegov budžet podržava tri velika cilja: Mi ćemo pobjediti u ovom ratu, mi ćemo zaštiti našu zemlju i mi ćemo osvježiti našu ekonomiju.

XS
SM
MD
LG