Linkovi

Božićna poruka predsjendika Busha 25/12/01 - 2001-12-25


Predsjednik Bush provodi ovogodišnje božićne praznike u krugu porodice, u predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu, nedaleko od Washingtona. Paula Wolfson izvještava o kratkoj božićnoj radio poruci koju je predsjednik uputio Amerikancima - govoreći o tome zašto je ovogodišnji Božić drugačiji nego ranije.

Predsjednik kaže da je ovog Božića Amerika zemlja pomiješanih emocija. Vrijeme radosti stoji zajedno sa dubokim osjećanjem gubitka. Ovo je dan kad izražavamo zahvalnost za čudesnu ljubav Božiju, za blagoslov koji dobijamo i za porodice koje volimo. Ove godine uparvo - te stvari nam se čine posebno značajnim. Božić ove 2001. godine pada u vrijeme sukoba i izazova, kaže gospodin Bush, i podsjeća da su mnoge porodice ovog Božića suočene sa gubitkom, posebno porodice žrtava terora i porodice Amerikanaca poginulih u borbi: Amerika žali zajedno sa vama i nadamo se da ćete, posebno vi - naći u ovom Božiću utjehu i novu nadu, rekao je gospodin Bush.

U svojoj božinoj poruci predsjednik se obratio i američkim vojnicima koji su sada u ratu protiv terorizma, govoreći o njihovoj požrtvovanosti za Ameriku: Posebnu zahvalnost osjećamo prema muškarcima i ženama, pripadnicima naše vojske, od kojih su mnogi danas razdvojeni od svojih najdražih jer su u službi svoje zemlje.

Sinoć, na badnje veče, predsjednik Bush je telefonom razgovarao sa devetoro vojnika koji služe u američkoj vojsci. Glasnogovornik Bijele Kuće je rekao da je predsjednik jednostavno želio da se lično zahvali vojnicima i da ih zamoli da prenesu najbolje želje ostalim vojnicima, mornarima i zrakoplovcima - čija je pomoć dragocjena u ratu koji se vodi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG