Linkovi

Predsjendik Bush:Nikada necemo zaboraviti, 11/12/01. - 2001-12-11


U New Yorku na takozvanoj nultoj tački okupili su se vatrogasci, dok je u Washigntonu predjsednik Bush izjavio da nacija nikada neće zaboraviti one koji su izgubili živote. U Bijeloj kući, ispred zastava mnogobrojnih zemalja koje su u terorističkim napadima na Sjedinjene države 11 septembra izgubili svoje državljane, predsejdnik Bush i supruga Laura su stajali uz orkestar američke mornarice koji je zasvirao nacionalnu himnu tačno u 8 sati i 46 minuta, što je vrijeme kada je, prije tri mjeseca, prvi avion udario u Svjetski trgovinski centar u New Yorku. Predjendik Bush je ovom prilikom rekao: Jedan od velikih pisaca je jednom rekao da je borba čovječanstva protiv tiranije borba sjećanja protiv zaborava. Kada se borimo protiv terora, borimo se protiv tiranije, i stoga ne zaboravljamo. Sjećamo se savršenog plavetnila neba tog utorka ujutro. Sjećamo se djece koja su putovala bez svojih majki kada su avioni oteti. Sjećamo se okrunosti ubica i bola i straha onih koji su ubijeni. Svako od nedužnih ljudi koji su izgubili živote 11 septembra je za nekoga bio najvažnija osoba na svijetu. Svaka smrt je ugasila svijet. Sjećamo se hrabrosti spasilačkih ekipa i izliva prijateljstva i suosjećanja od zemalja širom svijeta. Sjećamo se kako smo se osjećali tog dana, naše tuge, izliva ljubavi za našu zemlju, naše ljutnje i naše odlučnosti da ispravimo ovu veliku nepravdu. Danas se ona ispravlja i pravda se ispunjava, rekao je predjednik Bush.

U Pentagonu, odana je počast za gotovo 200 žrtava terorističkog napada. Američki minsitar odbrane Donald Rumsfeld je rekao da će se Pentagon obnoviti, upravo kao i vjera Amerikanaca u slobodu.

U New Yorku, također je svirana nacionalna himna dok su vatrogasci, koji su izgubili na stotine svojih kolega koji su očajnički nastojali spasiti preživjele iz ruševina svejtskog trgovinskog centra, skinuli svoje šljemove i pognuli glavu i dok su se tragovi dima i dalje dizali iz ruševina tornjeva Svjetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG