Linkovi

U Bonu postignut je sporazum da se u roku od narednih pet dana uspostavi široko zasnovana vlada Afganistana. 27/11/01 - 2001-11-27


Konferencija koja je okupila 38 delegata koji predstavljaju glavne afganistanske etničke i političke grupe počela je sa radom jutros u Bonnu u Njemačkoj i već prvog dana postignut je sporazum da se u roku od narednih pet dana uspostavi široko zasnovana vlada Afganistana. Glasnogovornik UN-a Ahmet Fawzi kaže da su se predstavnici sve četiri grupe učesnice konferencije takodjer složile da će privremene institucije upravljati zemljom 6 mjeseci i za to vrijeme sazvati Veliku skupštinu plemenskih vodja, koja će zatim formirati prelaznu vladu koja bi zemljom trebala upravljati dvije godine. Učesnici Bonske konferencije poduzimaju prvi korak u pravcu formiranja široko-zasnovane vlade Afganistana, rekao je predsjednik Bush, koji je, zajedno sa članovima od strane Sjedinjenih država predvodjene medjunarodne koalcije za borbu protiv terorizma, obećao pomoć u obnovi Afganistana nakon što se uspostavi post-Talebanska vlada u toj zemlji. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je rekao da je početak rada konferencije dobar znak, ali da još dosta ima da se uradi. On je rekao da predsjednik Bush želi da vidi što je više moguće napretka u tom pravcu i što je moguće brže, ali da su rezultati važniji od nametanja vještačkog roka. Predsjednik Bush je takodjer izrazio nadu da će Bonska konferencija donijeti široko-zasnovanu novu vladu Afganistana koja uključuje i žene. Skup u Bonu su otvorili njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer i specijalni izaslanik UN za Afghanistan Lakhdar Brahimi.

Sada je vrijeme da se iskoriste kombinirani napori i snaga medjunarodne zajednice za obnovu vaše zemlje. Odgovornost je vaša. Niko vas toga ne može osloboditi, niti to želi. Podstičem vas da postignete istorijski kompromis koji sadrži bolju budućnost za vašu raskomadanu zemlju i njen narod. Medjunarodna zajednica je spremna da učini taj veliki napor. Ta odlučnost je povezana sa jasnim očekivanjima. Prvo, sporazum o povezanim pravilima za miroljubiv politički proces i široko zasnovanu prijelaznu vladu. Drugo, poštivanje i zaštita ljudskih prava. To prije svega i pod obavezno uključuje garantiranje prava i dostojanstva žena. Njihovo aktivno učestvovanje u društvenom i političkom životu je ključno za mirnu budućnost zemlje, rekao je Joschka Fischer.

Konferencija se održava pod sponzorstvom Ujedinjenih Naroda uz 18 zemalja promatrača, medju kojima su Sjedinjene države i Britanija. Uz jake mjere sigurnosti učesnici su se okupili u hotelu Petersberg, koji se nalazi na brdu iznad rijeke Rajne. Specijalni izslanik UN-a za Afganistan Lakhdar Brahimi pročitao je poruku Generalnog sekretara UN-a Kofi Annana koji traži od delegata Konferencije da izbjegnu greške iz prošlosti koje su vodile u gradjanski rat.

Vi koji preuzimate odgovornost sada morate pokazati hrabrost i sposobnost da vodite. Na prvo mjesto morate staviti interes vašeg naroda - iznad svih drugih stvari. Samo tako će ovaj proces, ovaj pokušaj da se prekine krug patnji i neimaštine, sukoba i nasilja, imati šansi za uspjeh, rekao je gospodin Brahimi.

38 delega predstavljaju četiri afganistanske grupe na razgovorima iza zatvorenih vrata u hotelu Petersberg, uz medjunarodne predstavnike koji ih podstiču da nadju rješenje za okončanje 23-godišnjeg rata u Afganistanu. Yunus Qanuni, ministar unutarnjih poslova Sjevernog saveza, ukazao je da je legitimnost njegove grupe, jedine sa tolikim brojem vojnika u Afganistanu i ljudima koji su već na pozicijama vlasti, stečena kroz godine borbe protiv Sovjetskog saveza i Talebana.

Nakon 23 godine stradanja Afganistanci su izgradili put ka miru i stabilnosti u Afganistanu. Danas, zahvaljujući otporu, svjedoci smo radjanju nacionalnog jedinstva, neovisnost i Afganistanski državni suverenit treba da budu ponovo uspostavljeni. Ako je jučer otpor protiv agresije bila čast, danas narod Afganistana zahtjeva da bude heroj mira i sigurnosti, rekao je gospodin Qanuni.

Ostale tri delegacije - jedna koja podržava bivšeg kralja Zahira Shaha, druga Pashevarska grupa koju podržava Pakistan i takozvana Cypros grupa koju podržava Iran, ponovili su njegov poziv za suradnjom kako bi se stvorila demokratska vlada. Glasnogovornik Lakhdara Brahimia, Specijalnog izaslanika UN-a za Afganistan Ahmed Fawzi je novinarima rekao da su lideri sve četiri grupe afganistanskih frakcija o Bonskoj konferenciji govorili kao početku nove ere za Afganistan koja obećava dostojanstvo i mir za njegov narod. Gospodin Fawzi je rekao kako su svi oni, manje ili više, koristili iste riječi da bi opisali njihovu žedj za mirom. Prema njegvoim riječima svi su bili jednoglasni u izražavanju želje da rade na nacionalnom pomirenju i stvaranju političkog sistema koji će garantirati ljudska prava i ljudske vrijednosti.

Većina Afganistanaca obučeni su u tamna odjela ili jakne, a oko polovine njih su sa kravatma. Dvojica su izgnanici koji žive u Sjedinjenim državama, a jedan živi nedealeko od mjesta održavanja Konferencije, u Njemačkoj.

Izvan hotela Petersberg, okupili su se demonstranti koji predstavljaju Medjunarodnu kampanju za odbranu prava žena u Iranu, koji kažu da su se okupili jer žele da podstaknu zahtjev za uspostavljanjem sekularne države u Afganmistanu.

XS
SM
MD
LG